Ett enda misstag kan vara förödande för hela verksamheten. På Dopinglaboratoriet i Huddinge får man helt enkel inte göra fel.
– Det är en jävla press, det tror jag att alla som jobbar här känner. Alla vet vilka konsekvenser ett misstag får, säger Magnus Ericsson, chef för Dopinglaboratoriet i Huddinge.
Dopinglaboratoriet är ett av bara 34 labb i hela världen som är ackrediterade av den världsomspännande organisationen WADA (World Anti-Doping Agency). På labbet i Huddinge analyseras cirka 6 000 dopingprov per år. I varje prov undersöks över 500 olika substanser. 3 miljoner analyser – som måste vara rätt.
– Det är så det måste vara, ett positivt test får enorma konsekvenser för de aktiva idrottarna. Det är bra att straffskalan för oss är hård, säger Magnus Ericsson.
Det var kollegor på labbet i Oslo som upptäckte en otillåten substans från norska skidåkaren Therese Johaugs berömda läppsalva. Ett avslöjande som i ett slag ritade om världsstjärnans karriär och som påverkar hela skidsporten.
Händelsen gör det enklare att förstå varför ett felaktigt positivt resultat leder till omedelbar avstängning av laboratoriet i minst sex månader. Om labbet dessutom tidigare gjort ytterligare något mindre misstag är risken för att bli av med ackrediteringen från WADA överhängande.
– Det finns ingen annan laboratorieverksamhet som riskerar liknande påföljder. Skulle vi bli avstängda i sex månader tror jag det blir svårt att få tillbaka kunderna efter det. Förlorar man ackrediteringen är det som att börja om på noll.
Verksamheten drivs av Stockholms läns landsting och finansieras till största av de avgifter som kunderna, bland annat internationella idrottsfederationer, betalar för varje prov. Med 13 anställda, kemister och bioanalytiker, samt ett ständigt behov av att uppdatera den avancerade utrustningen och bedriva forskning är det uppenbart att en avstängning skulle vara förödande.
– Vi har ett bidrag från staten på 2 miljoner kronor, men de pengarna försvinner snabbt med tanke på att ett serviceavtal på bara en våra masspektrometrar kostar 200 000 kronor per år. Jag tycker att staten borde satsa mer på riktade anti-dopingmedel så att Riksidrottsförbundet har råd att köpa fler prover. Det skulle alla tjäna på, säger Magnus Ericsson.
Laboratoriet utsätts hela tiden för blindtester och dubbla blindtester från WADA. För att minimera risken för fel har labbet dubbelgranskning av allt. Utöver de noggranna analyserna är dokumentationen minutiös, och givetvis måste labbet också klara Swedacs krav och regelverk.
– Jag tycker att Swedac gör ett bra jobb, jag ser det som en extra förbättringshjälp när de kommer hit. De hittar alltid något som vi kan förbättra, det är vi glada för. Att bli granskade är en viktig del i kvalitetssäkringen.
Text: Jerker Elfström