Hoppa till innehållet
Uppdrag tillit

Kvalitet som ger avtryck i Europa

När polisen nu ackrediterar alla sina tekniska labb innebär det mer ordning och reda, högre kvalitet liksom bättre samarbete inom polisen både inom Sverige och internationellt. I slutändan leder det till att fler brottslingar kan stoppas och ställas till svars.

År 2009 träffades en överenskommelse mellan EU:s medlemsländer om att kriminaltekniska dna- och fingeravtrycksanalyser ska ackrediteras. Ett fördjupat samarbete mellan länderna väntas stärka kampen mot gränsöverskridande brottslighet och terrorism.

I Sverige är laboratorier som utför dna-analyser redan ackrediterade, och senast den 30 november i år ska även polisens kriminaltekniska laboratorier som analyserar fingeravtryck vara det.

– Vi jobbar på för fullt nu. Swedac har gjort en tillsyn och nu håller vi på att ta hand om avvikelserna, säger Johan Bruun, kvalitetsansvarig i polisens Region Syd.

Det är hela fingeravtrycksundersökningen, från att en fråga kommer in och underlaget låses in i ett skåp till att resultatet redovisas, som ackrediteras. Mycket handlar i grunden om ordning och reda, förklarar han. Om att styra åt samma håll och dokumentera gemensamma rutiner.

– Får vi en fråga om ett ärendes status ska vi kunna svara direkt. Det innebär att vi måste arbeta efter rätt metoder, ha uppdaterad utrustning och en hög säkerhet i laboratoriet. Men också att vi redovisar uppgifter rätt i de polisiära systemen och ser till att de är spårbara.

Tanken med ackrediteringen är att utbytet av information inom polisen ska förenklas, både inom och mellan länder. De som begår brott rör sig ofta över nationsgränserna och då är det viktigt att polismyndigheter i de olika medlemsstaterna gör analyser på ett likartat sätt. Det leder till fler träffar när fingeravtrycksspår skickas till andra länder.

– Med det här verktyget har vi möjlighet att lagföra fler brottslingar och förhindra att de fortsätter med sin verksamhet.

Dessutom är ackrediteringsprocessen i sig givande för organisationen, även om det ibland är svårt att få loss tiden, konstaterar Johan Bruun. Polisen har genomfört en stor omorganisation där 21 polismyndigheter ska jobba som en, och samtidigt fortsätter den strida strömmen av ärenden. Från början såg heller inte alla medarbetare fördelen med att jobba på ett nytt sätt, men efter hand har attityderna förändrats.

– Avvikelserapportering ses inte längre som anmärkningar, utan som ett sätt att förbättra arbetet i de forensiska grupperna. Nu ser personalen att de kan vara med och påverka till positiva förändringar.

Johan Bruun är mycket nöjd med stödet från Swedac genom processen. De som arbetar på labben har varit överlyckliga över att få diskutera med kunniga personer inom området, berättar han.

– Diskussionerna i samband med internrevisioner och översynen från Swedac har gett mycket. Det är lätt att bli hemmablind, och då är det viktigt att någon kommer utifrån och granskar verksamheten.

Swedac samarbetar i sin tur via nätverk med ackrediteringsorgan i andra europeiska länder. När det gäller polisen har Swedac dessutom anlitat tekniska bedömare som
granskat fingeravtrycksprocesser på kriminaltekniska laboratorier i flera andra länder.

KARIN MYRÈN

Swedac Magasin

Arkiv fram till sista numret 2018.