Bakom varje trygg hissfärd finns en kontrollkedja med flera aktörer. För ett besiktningsföretag är det helt avgörande att vara ackrediterat. ”Annars kan vi inte upprätthålla den höga kompetens som krävs för att garantera säkerheten”, säger Bertil Forsberg på Inspecta.
– Det vi ser i amerikanska filmer, när hisskorgen rasar nedåt i schaktet i hög fart, kan inte hända i verkligheten, försäkrar Bertil Forsberg, teknisk expert på Inspecta som bland annat arbetar med besiktningar.
Företaget har 670 anställda i Sverige varav 200 arbetar med besiktningar av nya och gamla hissar.
Vid besiktning av nya hissar verkar Inspecta som ett anmält organ, det vill säga som en del av tillverkarens kvalitetssystem innan hissen sätts på marknaden. Då granskas att hissen har rätt egenskaper, att säkerhetsanordningar fungerar som avsett och att den uppfyller kraven i den harmoniserade standarden för nya hissar.
– Vi kontrollerar att den fungerar som det är tänkt efter direktiven som gäller. Det är en del i tillverkarens process att säkerställa att en hiss uppfyller EU:s krav.
Vid de återkommande besiktningar som görs varje år kontrolleras att hissen har samma egenskaper som året innan och att de inte har påverkats av till exempel slitage.
Inspecta kontrollerar den mekaniska konstruktionen, som hisskorgar och vajrar, och att fångapparaten och andra elektriska säkerhetskomponenter fungerar. Men kontroll görs även av instruktioner och skyltar, till exempel att skylten ”Obehöriga äga ej tillträde” finns på maskinrumsdörren.
Om en brist som inte är direkt avgörande för säkerheten upptäcks har fastighetsägaren en månad på sig att åtgärda den. En brist i säkerhetskomponenter eller bärande konstruktioner som är avgörande för säkerheten måste åtgärdas innan hissen får användas.
Hittar ni många fel?
– Ja, det gör vi faktiskt. Det kan gälla allt möjligt.
För fastighetsägaren och hissleverantören har det stor betydelse att en ackrediterad tredje part granskar att hissen är säker, konstaterar han.
– Det är ett bra sätt för dem att upprätthålla kvaliteten. De ser ackrediteringen som en kvalitetsstämpel på att vi utför kontrollen på den tekniska nivå de förväntar sig. Och grunden för det är att vi granskas av Swedac som kontrollmyndighet.
Trots de höga kraven och de komplicerade system företaget måste följa för att få utföra hissbesiktningar ser Inspecta ackreditering som något mycket positivt, både för kompetensen och affärerna, påpekar han.
– Vårt företag skulle inte se ut som det gör om vi inte varit ackrediterade. Vi är experter på kontroll, och att vi kan hålla den kompetensnivå som krävs är mycket tack vare att vi är ackrediterade.
I våras ändrades hissdirektivet, standarden som gäller för säkerhetsarbetet. Framför allt förtydligades de ekonomiska aktörernas ansvar. Bland annat att den som monterar en hiss ansvarar för att den är säker, även om någon annan tillverkat hissens komponenter.
– Installatören har nu fullt konstruktivt ansvar för samtliga delar i hissanordningen, och måste se till att ha dokumentation som gör att delar går att spåra om något fallerar. Spårbarheten för komponenter är mycket tydligare, säger Bertil Forsberg.
Swedacs granskning av kontrollorganen är både teoretisk och praktisk, förklarar Swedacs Helena Johansson, ansvarig för området hissar.
– Vi ser över dokumentation och administration, men vi är också regelbundet med på plats när kontrollorganen gör besiktningar hos sina kunder. Det är viktigt att vår bedömning inte bara är en pappersprodukt.
Hissar finns överallt i samhället och många av dem är hårt belastade. Det är därför viktigt att hela kontrollkedjan fungerar, konstaterar hon.
– En skenande hiss eller att någon kläms i dörrarna är ett mardrömsscenario, men tack vare ett tydligt regelverk kring kontroller fungerar det bra. Ingen ska känna sig orolig i en hiss.
KARIN MYRÉN
Gediget sammanbete ger säkerhet
- Boverket ansvarar för regler och föreskrifter för hissar, både tekniska krav och vad som gäller vid nyinstallationer och besikt-ningar. Helt nya hissar styrs av EU-direktiv som Boverket införlivar i svensk lagstiftning.
- Kontrollorganen är Boverkets förlängda arm. De agerar opartiskt och gör besiktningar utifrån Boverkets föreskrifter.
- Swedacs roll är att se till att besiktningsorganen följer uppsatta krav och regler när de utför sitt arbete. I sitt arbete följer Swedac de föreskrifter som finns om hur ackreditering ska ske.
- Fastighetsägaren, eller ”den som annars ansvarar för hissen”, är ansvarig för att hissen är säker och att besiktning utförs regelbundet.