Kilroy was here är ett av världens mest kända klotter. Frasen lär finnas på toppen av Mount Everest, på undersidan av Triumfbågen i Paris och i dammet på månen. Vad få vet är att mannen som skapade originalklottret var inspektör och kontrollerade kvalitet.
Det var under andra världskriget som frasen Kilroy was here började spridas över världen. Amerikanska trupper klottrade Kilroy was here när de kom till nya platser. Kilroy-klottret blev snabbt världsberömt och spred sig långt utanför militären. Det sägs att klottret finns på ikoniska platser och byggnader, exempelvis på Frihetsgudinnans fackla i New York, på undersidan av Triumfbågen i Paris, på toppen av Mount Everest och i dammet på månen. Det sägs också att klottret varit en del i viktiga historiska händelser. I samband med andra världskrigets slut möttes världs ledarna Roosevelt, Stalin och Churchill i Potsdam. Till deras möte byggdes ett dass. Stalin var först att använda inrättningen. När Stalin återvände till de övriga hörde en tolk honom fråga: Vem är Kilroy?
Historien om Kilroy rullas upp
Trots att klottret spreds över världen var det ett mysterium hur Kilroy was here hade uppkommit. På 1960-talet bestämde sig det amerikanska radioprogrammet Speak to America för att ta reda på vem Kilroy egentligen var, och varför han hade börjat klottra.
Radio-showen kom fram till att James J. Kilroy var pappa till klottret. Kilroy var fartygsinspektör vid Fore River-varvet i Massachusetts i USA under krigsåren. Han hade bland annat ansvar för att kontrollera hur många nitar som satts i skrovet till fartygen varje dag. För att hålla ordning på hur många nitar han hade räknat gjorde han en markering med gul krita och skrev ”Kilroy was here”. När fartygen började transportera trupper fanns Kilroys markeringar kvar, ibland på platser som upplevdes som omöjliga att nå och som bara blev synliga i samband med underhållsarbete. Kilroy was here började ses som en kvalitetsstämpel och ett tecken på att ett fartyg hade kontrollerats väldigt noga.