Hoppa till innehållet
Uppdrag tillit

Håll koll på vikten

Vare sig det är charkuterier, grönsaker eller lösgodis – många av butikernas läckerheter säljs på lösvikt. Men vad vet du om vågen det vägs på? I en ny undersökning från Swedac fick en av sex butiksvågar anmärkningar. Detta i samband med att EU förtydligat sina direktiv för legal metrologi.

Gemene man funderar sällan på om påsen med apelsiner som han eller hon precis lagt på butiksvågen verkligen väger ett kilo som displayen visar. Säger den det, är det väl så? Svaret är ett tveksamt ”nja”. Statistiken över butiksvågar går som all annan statistik att tolka på olika sätt. Å ena sidan var det få butiker som klarade sig helt i Swedacs senaste kontroll som gjordes i höstas. Bara 7 av 32 butiker hade helt felfria vågar. Å andra sidan var hela 83 procent av det totala antalet vågar som kontrollerades fullt godkända.

Men vi spolar tillbaka lite och sätter den senaste undersökningen i perspektiv. Swedac är nämligen inte det organ som utför tekniska kontroller av om vågar väger rätt eller inte. De utförs av fristående kontrollanter som är däremot är ackrediterade av Swedac.

Swedac gör betydligt mer selektiva kontroller vars syfte är att kontrollera om butikerna har låtit sina vågar kontrolleras av de fristående organen.

– Man kan se det som en bilbesiktning där butikerna är som bilägare. Det vill säga, det är deras ansvar att låta kontrollorgan – ”bilbesiktningen” – kontrollera sina vågar. Och det måste göras en gång vartannat år för vågar som står inomhus, säger Swedacs utredare Mattias Bårström.

Den 20 april i år kom nya direktiv i ämnet. Direktiven som EU slagit fast är uppdateringar av det som kallas NAWI, non-automatic weight instrument, och MID, measuring instrument directive. MID reglerar hur mätinstrument som används för bland annat el, vatten, värme och bensinpumpar ska fungera och NAWI är direktiv som rör vågar där någon är tvungen att aktivt göra något för att få ett mätvärde – till exempel lägga apelsiner på en våg.

I grund och botten är de nya direktiven inte speciellt omvälvande utan förtydligar bara vissa områden. Det omfattar i större utsträckning tillverkare och distributörer, inte butiker eller kunder. Det har bidragit till att sätta vågar – och kontroller av dem – på kartan igen, något som visade sig behövas, enligt Swedac.

– Flera av mätinstrumenten används vid beräkning av betalningsunderlag, alltså det du som konsument får betala för din elförbrukning eller ditt lösviktsgodis. Därför är det viktigt att det fungerar som det ska, säger Magnus Danielsson, chef på avdelningen för reglerad mätteknik inom Swedac.

Men att Swedac går ut och synar om vågar blivit kontrollerade är inte all lätt att förstå för butiksinnehavare runt om i landet.

– Ganska ofta när vi kommer in och frågar efter att få se en våg säger de ”men ni var ju här förra veckan?”. Det handlar alltså om att ett kontrollorgan varit där och utfört de återkommande kontrollerna. De förstår inte att vi gör något annat, säger Mattias Bårström.

Angelica Fantenberg är butikschef på Hemköp vid Odenplan i Stockholm, en butik som nyligen kontrollerades av Swedac. Hon erkänner att hon inte kan skillnaden på vem som kontrollerar vad. Men hon har inga problem med att de utförs.

– Det är enbart positivt. Jag har haft en väldigt tät kontakt med kontrollanter eftersom jag haft två vågar som inte har varit godkända. Det uppmärksammades och vi löste det så snabbt vi bara kunde, säger hon.

Hon erkänner också att även om kontrollerna görs för kundernas bästa är det hittills aldrig någon kund som ifrågasatt om en våg är kontrollerad eller ej.

– Men jag tycker det är rimligt att det godkänns. Det är inte speciellt svårt att hålla reda på. Vi får meddelanden från [kontrollorganen] och huvudkontoret när det behöver kontrolleras, säger Angelica Fantenberg.

Vad händer om en butik struntar i kontrollorganen och Swedacs uppmaningar? Den får, precis som hos besiktningsstationen, ”körförbud”.

– Vi kan belägga butiker med ett vite, men vi måste då lämna över ärendet till förvaltningsrätten. Men vanligtvis brukar butikerna vilja lösa sina brister snabbt. Det ligger i allas intresse att följa direktiven, säger Mattias Bårström.

HENRIK EK

Det innebär de nya direktiven från EU

  • Den 20 april trädde Swedacs nya föreskrifter om icke-automatiska vågar och mätinstrument i kraft
  • De genomför omarbetade direktiv från EU
  • De tekniska kraven är desamma som tidigare, vilket gör att intyg som utfärdats enligt de gamla direktiven fortfarande gäller – gamla vågar behöver inte bytas ut
  • Nytt i direktiven är bestämmelser för ”ekonomiska aktörer” – tillverkare, tillverkares representanter, distributör och importör.

Swedac Magasin

Arkiv fram till sista numret 2018.