Hoppa till innehållet
Nyheter

”Vi är med och höjer lägstanivån i vården”

I många år stod han på andra sidan och var den som blev bedömd. Nyfikenhet och engagemang gjorde dock att Sebastian Neyvaldt tog steget och blev extern teknisk bedömare. En stolt sådan.
– Som bedömare av sjukhuslaboratorier känner jag att jag är med och bidrar till något större, säger Sebastian Neyvaldt.

Porträtt av Sebastian Neyvaldt.

Till vardags är han biomedicinsk analytiker på Unilabs i Skövde. Arbetsdagarna kantas av prover, analyser och diarieföring. Men Sebastian Neyvaldt vet att ett avbrott är i annalkande när det plingar till mejlkorgen och avsändaren är Swedac.
– I mejlet blir jag tillfrågad om jag har möjlighet att utföra en ny teknisk bedömning på ett sjukhuslaboratorium. De skickar med ett avtal om sekretess och information om Swedacs värdegrund. Sen får jag inte så mycket mer info, på ett tag, berättar Sebastian Neyvaldt.

Strax före bedömningen får han tillgång till allt material och uppdateringar kring eventuella förändringar i standarder som ska bedömas. Vid det här laget har Sebastian även tagit ledigt från sitt vanliga jobb för att kunna utföra bedömningen, som normalt sett tar en heldag.
– Min arbetsgivare tycker det är väldigt positivt att jag gör det här, de är nog lite stolta. Jag får ju även ekonomisk kompensation av Swedac. Det handlar om kanske fyra-fem bedömningar om året.

Sebastian beskriver själva bedömningen som en dialog med det ackrediterade organet, i hans fall ett laboratorium.
– Man går igenom deras system, hur de jobbar och hur de möter de standarder som de ska följa. Om det uppstår frågetecken frågar jag helt enkelt. I 90 procent av fallen finns det en förklaring till ett arbetssätt, som jag till en början kanske tycker är udda eller inte förstår. Om det överhuvudtaget är aktuellt med någon anmärkning får de veta det under vårt möte.

Sebastian vet hur det känns att bli bedömd. Han var själv en av dem som tog emot Swedacs tekniska bedömare på Unilabs för några år sedan. Nervositet och oro hör till de vanliga känslorna.
– Därför är kommunikation A och O, och att du som bedömare får de du bedömer att känna sig avslappnade. Var trevlig och prata normalt. Ta en kopp kaffe, prata en stund om vädret. Det är ingen dödsdom på något vis, även om det naturligtvis är allvar.

Vad är det då som lockar i jobbet som extern teknisk bedömare? För Sebastian är svaret självklart.
– Det är så otroligt givande! På ett personligt plan men också – och det här är viktigt – på en högre nivå. Jag är ju faktiskt med och ser till att den höga standarden vi har i svenska laboratorier upprätthålls. Vi höjer helt enkelt lägstanivån i vården. Att vara ackrediterad är en kvalitetsstämpel, och jag har det fina uppdraget att se till att det förblir så.

För den som går och funderar på att bli teknisk bedömare, har Sebastian ett tydligt budskap: sök!
– Mejla Swedac och anmäl ditt intresse. Man får gedigen utbildning och får gå bredvid innan man gör en bedömning själv, så man känner sig otroligt trygg. Man ingår även i ett team med en erfaren bedömningsledare som är ansvarig för själva bedömningen.

Läs mer

Vill du bli teknisk bedömare? Läs mer om uppdraget här.

Läs mer om andra tekniska bedömare: