Hoppa till innehållet
Nyheter

Tre snabba svar om miljötillsyn från generaldirektören

Under våren har Swedacs generaldirektör Peter Strömbäck deltagit i ett antal konferenser för att diskutera miljötillsyn. Vilken ståndpunkt har Swedac och hur kan ackreditering bidra till enklare och effektivare miljötillsyn? Peter Strömbäck förklarar.

Varför är miljötillsyn aktuellt?

– Regeringen har tillsatt en särskild utredning som ska se över miljötillsynen i Sverige. Utredningen ska i juni presentera förslag till hur tillsynen kan bli mer enhetlig och effektiv. Ambitionen är att förslagen ska bidra till att miljökvalitetsmålen nås, samt att fler miljöbrott upptäcks, utreds och beivras.

Varför är detta relevant för Swedac?

– Swedac har redan idag verksamhet inom området och ser stor utvecklingspotential. Vi har haft dialog med utredningen och har under våren deltagit i konferenser som uppmärksammat frågor kopplade till miljötillsyn. Vi vet att det finns områden där tillsynen brister, eller i vissa fall saknas. Vårt fokus är att bidra med kunskap och diskutera möjliga vägar framåt.

Hur kan Swedac bidra?

– Ackreditering är en möjlighet som kan användas för att underlätta och effektivisera, men det finns flera olika sätt att förbättra miljötillsynen i Sverige. I det här skedet handlar det om att samarbeta så att vi gemensamt kan utveckla förbättrade tillsynsmöjligheter och skapa ökad miljönytta.