Hoppa till innehållet
Nyheter

Swedacs Peter Kronvall invald i IAF:s styrelse

Som förste svensk är Peter Kronvall utnämnd till Director representing High Income Economies för IAF, den internationella samarbetsorganisationen för ackreditering av certifierings- och verifieringsorgan.

Fotograf: Anna Sigge.

Utnämningen innebär att Peter Kronvall som en av sex personer kommer att vara delaktig i styrandet av organisationen. Han kommer att representera de av IAF:s medlemmar som enligt världsbanken klassas som höginkomstländer, dit exempelvis Sverige, Japan och Argentina räknas.

Peter Kronvall har lång erfarenhet av ackreditering och han har arbetat på Swedac sedan 1994. Sedan 2013 har han även ett stort engagemang i EA, den europeiska samarbetsorganisationen för ackreditering. Han är dels medlem i EA:s Executive Committee och dels ordförande för Communications and Publications Committee.

– Det känns roligt att vara utnämnd, man kan aldrig veta i förväg hur det kommer att gå när det handlar om röstning. Under de kommande åren hoppas jag kunna bidra till att samarbetet mellan IAF och ILAC blir ännu bättre, säger Peter Kronvall.

Till skillnad från i Europa där det finns en gemensam samarbetsorganisation för all typ av ackreditering, EA, finns det internationellt två stycken. En organisation för ackreditering av certifieringsorgan (IAF) och en organisation för ackreditering av laboratorier och kontrollorgan (ILAC).

Utnämningen ligger även i linje med den nya europeiska strategi som antogs vid senaste EA-mötet i Borås i november. Ett av fokusområdena var att stärka det europeiska och internationella samarbetet.

– Genom att jag som representant från EA sitter med i styrelsen för IAF innebär det en viss påverkansförmåga på arbetssättet. Det ger mig också möjlighet att ta med mig goda exempel tillbaka till Swedac, säger Peter Kronvall.

I och med Peter Kronvalls nya utnämning, hans sedan tidigare position inom EA samt Merih Malmqvist Nilssons ordförandeskap för ILAC har Swedac nu höga positioner inom samtliga tre samarbetsorganisationer, vilket är ovanligt.

– Detta är något som Swedac prioriterat eftersom vi tycker det är viktigt. Denna typ av positioner gör det möjligt att påverka hur ackreditering världen över utvecklas. Samtidigt underlättar det för oss när vi ska ta till oss nya internationella regler och bestämmelser. Då har vi ett försprång eftersom vi varit med och utvecklat dem, säger Peter Kronvall.