Det är fredag eftermiddag i ett mötesrum i centrala Stockholm. Utanför fönstren är det ingen tvekan längre om att hösten är här; singlande löv och cyklisterna har vantar. Runt mötesbordet är det lika tydligt att Swedacs insynsråd representerar en imponerande bredd. Generaldirektör Ulf Hammarström hälsar välkommen och berättar kort om sin egna bakgrund innan han lämnar över till de åtta medlemmarna för en presentationsrunda:
– Jag representerar Företagarnas 60 000 medlemmar och är delägare i ett bolag som säljer hudvård.
– Och jag har jobbat hela mitt yrkesliv i stålbranschen.
– Jag är doktor i polymerteknologi och har forskat i starkströmsisolatorer i silikongummi.
– Och jag sitter i riksdagen för socialdemokraterna.
Det var i slutet av juni i år som regeringen utsåg de nya ledamöterna i insynsrådet vars förordnande gäller till och med 29 juni 2026 (med undantag för de två riksdagsledamöterna som förordnades till och med den 31 januari 2027). I samband med utnämningen poängterade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell just värdet i bredden, att ha medlemmar från såväl näringsliv som akademi och politik:
– Bredden tillgodoser olika perspektiv som är relevanta för Swedacs verksamhet och utvecklingsbehov, sa han.
Insynsrådet ska ”tillgodose demokratisk insyn och medborgerligt inflytande” och ge generaldirektören råd. De fattar alltså inga beslut utan står för just samhällelig insyn och rådgivning. Dels i möten då hela insynsrådet samlas, dels kan det innebära att Ulf Hammarström diskuterar en fråga med specifika medlemmar beroende på deras erfarenhet och kompetens.
berättade Ulf Hammarström och stabschef Linnea Holm om Swedac. Lite kort om verktyget ackreditering och om dess nytta; konkurrenskraft, handel och en välfungerande inre marknad. Om vägandets och mätandets historia och om vikten av att reglera marknaden för att förhindra att farliga produkter når konsumenterna.
Men också om de utmaningar såväl samhället som Swedac står inför.
– Det handlar om AI och om cybersäkerhet men även om hur vi som myndighet ska locka till exempel yngre medarbetare med rätt kompetens. Hur man i en organisation som till stor del handlar om att kontrollera att saker och ting är ”rätt” samtidigt har en kultur där man vågar pröva nya idéer och inte för mycket begränsas av en rädsla för att göra fel, säger Ulf Hammarström.
– Våra ledord? Utåt och framåt!
Ledamöter i Swedacs insynsråd är:
Björn Fägersten, filosofie doktor, Utrikespolitiska institutet
Monica Haider, riksdagsledamot (S)
Ann-Charlotte Hammar Johnsson, riksdagsledamot (M)
Thomas Hörnfeldt, hållbarhetschef, SSAB
Karl-Henrik Johansson, professor, Kungliga Tekniska Högskolan
Annika Wallenskog, chefsekonom, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Stina Wallström, filosofie doktor, IKEA
Petra Örjegren, redovisningskonsult, Företagarnas riksstyrelse