Hoppa till innehållet
Nyheter

Swedac redo för utvärdering

En av Swedacs uppgifter är att utöva tillsyn av ackrediterade verksamheter. Nästa vecka sätts Swedac själva under luppen. Det är dags för den återkommande referentbedömningen – peer evaluation – som görs av kollegor från EA, European Cooperation for Accreditation vart fjärde år. Stina Benderix, avdelningschef på Swedac, berättar om förberedelserna och betydelsen för Swedac men även för samhället i stort.

Stina Benderix kollar in i kameran och ler.
Stina Benderix, avdelningschef på Swedac,.

Hur har Swedac förberett sig inför veckan som kommer?
– Vår verksamhet pågår precis som vanligt, vi gör ingenting annorlunda i hur vi utför vårt uppdrag i det dagliga arbetet utan vi ska visa upp verksamheten precis som den är. Samtidigt krävs det självklart en del förberedelser. Flera medarbetare har varit med och författat den så kallade självutvärderingsrapporten som ligger till grund för den rapport som EA-teamet sedan lämnar över med slutsatser, eventuella avvikelser och kommentarer. Här har alla inblandade verkligen gjort ett hästjobb. Sedan behövs det också planering för att säkerställa att teamet får titta på alla delar av vår verksamhet, de ska följa med våra medarbetare ut på tillsyn, få tillgång till vår dokumentation och våra IT-system och så vidare. Till sist kommer övrig logistik; hotellbokningar, resor och praktiska saker på kontoret.

Vilket utbyte har man av en utvärdering – Swedac kontra teamet som utvärderar?
– Det som är värt att betona är att det handlar om just ett utbyte – det kallas ju för peer evaluation – kollegor som granskar och utvärderar varandra och kommer med feedback. Det är en jättebra möjlighet att ha goda samtal med kloka kollegor, och i förlängningen tips om hur man kan förbättra och utveckla sin verksamhet. I EU-förordning 765/2008 anges bland annat att varje medlemsstat i EU ska utse ett enda, icke vinstdrivande ackrediteringsorgan, att ackrediteringsorganen inte ska konkurrera med varandra och att de ska delta i sådana här referentbedömningar för att fortlöpande kunna visa att man uppfyller kraven på ett ackrediteringsorgan inom EU.

I förlängningen – vad betyder utvärderingen för samhället?
– Att vi löpande visar att vi uppfyller kraven för att få vara ett ackrediteringsorgan och att vi behåller vår signatärsstatus i våra internationella avtal är viktigt för handel och export för svenska företag. Ackreditering är ett globalt system som bygger på internationella standarder, som fungerar som ett gemensamt språk över gränser. Enligt avtalen mellan ackrediteringsorgan kan därmed provning, kalibrering, certifiering, kontroll, validering och verifiering som görs av ett ackrediterat organ ”godkännas” även i andra länder. Det betyder inte att kvalitet och goda handelsvillkor enbart uppnås med hjälp av ackreditering, men det är ett verktyg att använda för företag som på ett tydligt sätt vill visa att deras produkter och tjänster lever upp till vissa krav och kunna konkurrera på lika villkor på den inre marknaden inom EU.