Hoppa till innehållet
Nyheter

Swedac på studiebesök hos smycketillverkare i Bergkvara

En grupp medarbetare från Swedac har varit på studiebesök i småländska Bergkvara.
– Syftet var att bättre förstå under vilka villkor man lever som tillverkare av ädelmetallarbeten, säger Mikael Schmidt, chef för avdelningen reglerad mätteknik.

Två händer som håller i ett verktyg och två ringar i guld, sett uppifrån.

Guldbolaget i Bergkvara är en av landets få större producenter av ädelmetallarbeten. Ett familjeföretag med knappt 20 anställda som producerar framför allt ringar och som utvecklat sin tillverkningsprocess från traditionellt hantverk till ett digitaliserat och effektivt produktionssystem.
– Vi ville få en djupare inblick i hur tillverkarna arbetar och hur vår tillsyn påverkar deras verksamhet, säger Mikael Schmidt.

Porträtt av Mikeal Schmidt
Mikeal Schmidt, chef för avdelningen reglerad mätteknik.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning för att se över lagstiftningen om handel med ädelmetallarbeten. Inför utredningens arbete är det viktigt att diskutera möjliga förändringar och att samla in tillverkarnas synpunkter på nuvarande regler och kontrollsystem.
– När lagstiftningen ska ses över är det värdefullt att samla in erfarenheter och tankar från de som berörs mest av en eventuell förändring, säger Mikael Schmidt.

I Sverige finns det idag bara ett kontrollorgan inom området, och på en minskande marknad kan det vara svårt att hitta lönsamhet för ett kontrollorgan. Detta skapar en osäkerhet eftersom svensk lagstiftning och Sveriges medlemskap i ädelmetallkonventionen förutsätter ett svenskt kontrollorgan. Tillverkarna är också beroende av att ett pålitligt och oberoende organ granskar kvaliteten på deras råvara, den som säkerställs genom bland annat kattfoten – symbolen som garanterar äkthet och kvalitet i ädelmetallarbeten.

Besöket i Bergkvara gav Swedac värdefulla insikter i hur dagens smyckesproduktion fungerar och de utmaningar branschen står inför. Delegationen från Swedac bestod av, förutom medarbetare från avdelningen för reglerad mätteknik, en representant från avdelningen för juridik och handelsfrågor, plus ansvarig för namnstämpelregistret.
– Vi fick med oss mycket. Det var intressant att se hur en liten, familjeägd verksamhet kan vara så tekniskt avancerad. Det är viktigt för oss att hålla oss uppdaterade om hur branschen utvecklas, säger Mikael Schmidt.

Samtalen med Guldbolaget är en del av Swedacs ambition att samla in tillverkarnas perspektiv och säkerställa att framtida lagstiftning och kontrollsystem är ändamålsenligt och fungerar så smidigt som möjligt.