Hoppa till innehållet
Nyheter

Swedac på plats i Marocko

Swedac är på plats i Marocko för ett möte med representanter från Egypten, Jordanien, Marocko och Tunisien. 

Länderna har tidigare upprättat ett frihandelsavtal och Swedac har under flera års tid bidragit för att stärka förutsättningarna att öka handeln mellan länderna och med omvärlden. Projektet är det största internationella uppdrag som Swedac varit engagerat i.

En viktig del i arbetet är att reducera tekniska handelshinder och skapa förutsättningar för harmonisering av industriprodukter. Här är man nu mycket nära att få till stånd harmonisering av de första produkterna.

– Det är roligt och ett kvitto på att den struktur som vi hjälpt till att bygga upp verkligen fungerar. Snart kommer det också att finnas en IT-lösning som gör att harmoniseringsprocesserna kan fungera smidigare och som också gör det möjligt att kommunicera ut till exportörer och producenter vilka möjligheter detta innebär. Då kommer det verkligen kunna bli en märkbar effekt, säger Swedacs chef för internationella avdelningen, Per Lundmark.

Styrgruppsmötet handlar om att följa upp vad gjorts och diskutera det fortsatta arbetet. Engagemanget från de deltagande länderna är mycket stort. I takt med att allt fler bitar faller på plats kommer Swedacs deltagande i projektet att minska. På mötet presenterar Swedac en plan och strategi för hur det ska ske.