Hoppa till innehållet
Nyheter

Samtal inleds om obligatorisk ackreditering för kontroll av oljeavskiljare

Behov av tydligare krav och ökad harmonisering ligger bakom ett möte i höst, som branschen initierat, om kontroll av oljeavskiljare.

Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening, STOR, och Scandinavian Petroleum Technic Association, SPT, har bjudit in Swedac och Svenskt Vatten, till en inledande diskussion gällande eventuell lagstiftning om krav på ackreditering för 5-årskontroll av oljeavskiljarsystem.

Det finns tusentals oljeavskiljare i bruk runt om i landet. De skyddar miljö och vatten genom att rena vatten från olja. Oljeavskiljarna minskar risken för miljöföroreningar och de skyddar de kommunala reningsverken. Idag finns en frivillig ackreditering för de organisationer som utför kontroll av oljeavskiljare. Samtidigt finns behov av tydligare krav och ökad harmonisering då både krav och mätmetoder varierar stort mellan kommuner.

Det är bakgrunden till mötet i september då man kommer att diskutera vilka myndigheter som berörs, en möjlig arbetsprocess med mera. Från Swedac deltar Kaarlo Book och Tomas Holm.