Syftet med de nya reglerna är att öka skyddet för människors, djurs och växters hälsa och miljö genom att begränsa förekomsten av farliga ämnen. Det handlar framför allt om att minska spåren av tungmetallen kadmium som kan orsaka störningar i ekosystemet och som stannar kvar i kroppen under lång tid.
Reglerna som börja tillämpas i juli 2022 kommer att stimulera användningen, och leda till ett större utbud av, miljövänligt gödselmedel för de lantbrukare som inriktar sig på ett mer hållbart jordbruk. Den äldre förordningen omfattade nästan enbart gödselmedel från konstgödsel. Den nya EU-förordningen inkluderar däremot även organiska gödselprodukter och restprodukter (exempelvis kobajs och kompost) som är värdefullt att ta in i den cirkulära ekonomin där avfall omvandlas till näringsämnen för grödor.
— Ett annat syfte med nya förordningen är att skapa lika villkor för gödselprodukter på EU-nivån och öka möjligheten för medlemsländernas företag att genom CE-märkning få tillträde till den inre marknaden, säger Josefine Larsson, jurist på Swedac.
Det är dock fortsatt möjligt för medlemsländerna att behålla sina nationella regler, och för den producent som enbart säljer sina produkter inom det egna landet, att följa dem. För de flesta europeiska tillverkare kommer CE-märkning sannolikt vara det smidigaste alternativet och är också, enligt Jordbruksverket, efterfrågat i branschen.
— Swedacs roll i sammanhanget är att ackreditera de organ som har i uppgift att agera anmält organ under förordningen. En producent kan behöva använda ett anmält organ för att kunna sätta en produkt på EU:s marknad.
— Utifrån Swedacs perspektiv är det bra med samordnade regler och väl inarbetade principer för användning av anmälda organ och CE-märkning, säger Josefine Larsson.
Gödselprodukter delas in i sju olika kategorier utifrån produktens funktion: Gödselmedel, Kalkningsmedel, Jordförbättringsmedel, Odlingssubstrat, Agronomiska tillsatser, Växtbiostimulanter och Mekanisk blandning av gödselprodukter. Vissa produkter används tillsammans med gödselmedel för att få grödorna att växa bättre och därmed minskar behovet av gödselmedel och i förlängningen deras påverkan på miljön. Därför omfattas även den sortens medel av den nya förordningen.