Hoppa till innehållet
Nyheter

Ny standard för inkluderande design

Tack var den nya standarden för inkluderande design (SS-EN 17161) finns det nu möjlighet att certifiera organisationers ledningssystem som inkluderar mänsklig mångfald i design- och utvecklingsprocesser.
— Vi tycker att det är ett utomordentligt sätt att använda standarder – för att öka tillgängligheten för alla i samhället, säger Mikael Calestam, Swedac.

Människor som korsar ett övergångsställ.

Lite bakgrund för att reda ut vad det handlar om: På engelska är den fullständiga benämningen; Design for All – Accessibility following a Design for All approach in products, goods and services – Extending the range of users. Den nya standarden använder uttrycket Design for all och sammanfattar gott vad det handlar om; att utveckla produkter, tjänster och miljöer på ett sätt som gör dem tillgängliga för så många som möjligt, oavsett individuella förutsättningar. De potentiella användarna ska involveras i utvecklingsprocessen, vilket är unikt och skapar fantastiska möjligheter. Certifieringen främjar dessutom en bättre efterlevnad av lagar, direktiv och nationella regler samtidigt som den skapar möjligheter för innovativa och inkluderande lösningar.

På svenska har standarden fått namnet Universell utformning – Tillgänglighet genom universell utformning inom produkter, varor och tjänster – Utvidgar spektrumet av användare.  

Först ut att bli ackrediterad är Rise och enligt dem är Essity först i världen att bli certifierad.

Porträttbild på Mikael Calestam, bedömningsledare Swedac.
Mikael Calestam, bedömningsledare, Swedac.

– Från Swedacs perspektiv är det viktigt att basunera ut att denna möjlighet nu finns. Jag skulle tro att den som vill sätta en produkt på marknaden gärna vill utforma den så fler kan använda den och ser en möjlig ekonomisk vinning i detta, säger Mikael Calestam.

Redan 2019 antog EU tillgänglighetsdirektivet 2019/882 som träder i kraft i juni 2025. Den innebär att företag behöver se till att webbplatser, tjänster och produkter är tillgängliga och användbara för alla kunder.

– Det som skiljer standarden från direktivet är att standarden ställer krav på ledningssystem och produktutvecklingsprocesser, medan direktivets omfattning är mer begränsat till vissa produkt-typer, säger Mikael Calestam.

Tillgänglighet är en förutsättning för mänskliga rättigheter och tydligt kopplat till en hållbar utveckling. Den nya standarden SS-EN 17161 bygger på en ledningssystemstruktur som liknar ISO 9001 för kvalitetsledning och ISO 14001 för miljöledning. Vilket underlättar när den ska integreras i befintliga verksamhetsprocesser.