Hoppa till innehållet
Nyheter

Nu säkras dricksvattnet i Europa – så är Swedac involverade

EU är på väg att anta ett nytt dricksvattendirektiv. Det innehåller en riskbaserad modell och ställer krav på helheten i vattenkedjan. Nu har regeringen tillsatt en utredning för att se hur direktivet förhåller sig till svensk lagstiftning.
Swedac är en samrådspartner som kommer tillfrågas i utredningen.
– Jag tror att Sverige ligger långt framme när det kommer till vatten. Men det är ju det utredningen ska ge svar om, säger Kristina Hallman, chef för avdelningen för ackreditering på Swedac.

Glas fylls på med vatten från kran

Den värld vi lever i är i ständig förändring. Ett förändrat klimat och kraftigare väderfenomen kan ställa saker på ända. En sak som tas för givet är tillgången till dricksvatten.  Dricksvattnet i Sverige är inte hotat, men står inför flera utmaningar, något som Swedac lyft fram i ett antal artiklar.
– I vissa länder har man kanske redan börjat upptäcka att vatten ibland blir en bristvara – vi är väl inte riktigt där än i Sverige, vi har det rätt bra än så länge, säger Kristina Hallman.

Från EU-nivå vill man nu säkra tillgången och kvalitén på dricksvattnet för alla. Både i dag och för att stå rustade för framtiden.

Kristina Hallman
Kristina Hallman, chef för avdelningen för ackreditering på Swedac.

En av de större förändringarna med det nya direktivet är kravet på en riskbaserad metod och redovisning av hela vattenkedjan. Från råvatten, vattenverk, vattentorn, ledningar, fastigheter och ut i kran. Det läggs också stor vikt på vilka material som får komma i kontakt med vattnet.
–På EU-nivå börjar man betrakta vatten allt mer som ett livsmedel. Det har man inte riktigt gjort på det viset tidigare.

I den nya riskbaserade metoden blir det också ökat fokus på att förhindra läckage i kedjan. Det finns beräkningar från EU som uppskattar att mellan 20–40 procent av det tillgängliga vattnet i EU går till spillo längs med vägen.

– Vi är inte vana att tänka på att det inte är bra om det läcker. Vi är vana att fokusera på exempelvis om det läcker olja ur en cistern för det vet vi är miljöskadligt. Vatten är inte miljöskadligt så där finns det säkert vinster i framtiden om vatten skulle bli en bristvara i Sverige. Vi ska inte tappa bort vårt rena vatten på vägen.

Vad blir Swedacs roll i utredningen?
– Vi kommer ha kontakt med utredningen och sätter då till rätt resurser för att ge utredningen den hjälp som de efterfrågar. Beroende på om det är laboratorier de vill titta på eller om det är kontroller, verifieringar eller besiktningar för framtiden så får vi hitta rätt experter och hjälpa till. Ibland kan ackreditering vara lösningen för att skapa framtida samhällsnytta.

Kan det bli aktuellt med nya ackrediteringsområden?
– Det skulle det kunna bli. Det är mycket möjligt att ackrediterade organ skulle kunna vara en lösning om det behövs ökade kontroller och besiktningar. Det finns ju mycket besiktningar i samhället som är under ackreditering så det är inte otänkbart. Det är svårt att föregå utredningen – men ja, det är en sak vi kan vara med och titta på och se vad behovet är tillsammans med vad det får samhällseffekt och kostnad.