Hoppa till innehållet
Nyheter

Med EU-medlemskap i sikte

Under en vecka i början av oktober besökte delar av den ukrainska motsvarigheten till Swedacs verksamhet för samordning av marknadskontroll Sverige och Borås. Dagarna präglades av fruktbara möten och intressanta diskussioner inom ramen för det Sida-finansierade projektet mellan Swedac och Ukraina – där ett närmande mot EU är en viktig aspekt.

En ukrainsk-flagga mot en blå himmel.

Delegationen delade med sig av sina intryck under en av de sista dagarna under studiebesöket, och det var en imponerad och relativt hoppfull grupp som befann sig i Borås. Under mötena delade Swedac med sig av sina arbetsmetoder och hur verksamheten är organiserad, bland mycket annat. För delegationen innebar det nyttiga insikter och en hel del att ta med sig hem till Kyjiv – där siktet är klart inställt mot ett framtida EU-medlemskap. Det samarbete som förra året inleddes mellan Swedac, SIS och Ukraina betyder mycket i arbetet med att närma sig EU.

För delegationen pågår arbetet med marknadskontroll alltjämt i dels den ukrainska huvudstaden, dels ute i landet med kontroller. Det säger sig dock självt att arbetet försvåras av det pågående kriget. Ett flyglarm kan ställa en arbetsdag på ända, och en planerad kontroll ute i landet hindras beroende på den aktuella situationen.

Hur märkligt det än verkar, berättar delegationen, har kriget på en del vis blivit vardag. Att fortsätta med sina dagliga uppgifter och fortsätta kämpa ger styrka. På frågan om vilka förhoppningar de har inför framtiden är svaret unisont och tydligt: Vi vill bara se ett slut på det här och leva i fred. 

Läs mer om samarbetet för att stödja kvalitetsinfrastrukturen i Ukraina här.