Hravn Forsne studerar Europaprogrammet på masternivå på Göteborgs Universitet. I utbildningen ingår att göra en praktik och för Hravn som alltid varit intresserad av skärningspunkten mellan olika organisationer och nivåer och hur de påverkar människor passade Swedac bra.
Vad är det du har undersökt?
– Jag har tittat på hur ackreditering kan användas för att underlätta kommunernas situation gällande till exempel livsmedelsinspektion. I dag är det så att mer eller mindre alla livsmedelsproducenter behöver vara certifierade enligt någon typ av ekologisk standard, miljöledningsstandard eller kvalitetssystem. Så samtidigt som producenterna betalar pengar för att ha den typen av revision från ett certifieringsföretag betalar de också för att kontrolleras av offentliga aktörer när livsmedelsinspektörer kommer för att kontrollera. Det finns en stor sektor med certifieringsföretag som har kompetent personal och många av dem kontrollerar standarder redan i dag som ligger i linje med lag. Så då är frågan varför man ska ha dubbel kontroll? Finns det sätt att avlasta kommunerna och deras behov av att anställa folk och spara pengar? Skulle det räcka med att företagen skickar in sina certifieringar för att undvika extra offentlig kontroll? Om bolaget som utfärdar certifikaten är ackrediterat?
Hur ser situationen ut i dag?
– Inriktningen från EU är att man vill gå över till ackrediteringssystem inom en mängd olika områden. Det har att göra med att det är den tydligaste vägen för att få likriktning i besluten. Det handlar om att skapa förutsättningar för företagen att konkurrera på lika villkor och att en certifiering ska betyda exakt samma sak i hela EU. I länder som Island är det här med självständiga kontrollorgan väl etablerat, även Nederländerna, Belgien och Storbritannien har många självständiga kontrollorgan som är ackrediterade för den här typen av undersökningar. I andra länder som Spanien eller Italien är det mycket mer offentlig kontroll. EU vill att ackreditering ska vara ett sätt som man arbetar på för att få likvärdighet i kontrollerna som utförs.
Vad är din bild av Swedac i den här frågan?
– Jag tror att Swedac och denna regering och tidigare regeringar har en samsyn kring hur användbart det är med ackreditering. Jag tror att Swedac gör rätt i att pusha för att bygga ut den här typen av system.
Hur var Swedac som praktikplats för dina universitetets-studier?
– Jättebra. Under den tid jag kunde vara på plats så var det en välkomnande omgivning och jag kände att jag blev tagen på allvar att jag fick jättebra respons på mina frågor, och jag uppfattade att man var intresserad av mitt arbete. Och senare i och med corona när jag haft mer telefonintervjuer har alla varit otroligt hjälpsamma.
– Jag har en bakgrund i statsvetenskap och sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Kungsbacka. Kommunerna är de aktörer som ofta är närmst medborgarna och samtidigt är kontrollerade av flest andra aktörer. Att just kunna titta på hur den här typen av system som går från global till europeisk till nationell till lokal nivå, hur de interagerar och vilken påverkan det har på människor i deras vardag känns väldigt spännande.
Vad väntar framöver?
– Arbetet med min master fortsätter. Och när vi kommer tillbaka till det politiska arbetet i höst kommer jag se på mycket av det vi gör med andra ögon än innan jag gjorde min Swedac-praktik, gällande sätten att kunna utföra kontroll och vad för system som är effektivast för att uppnå resultat när man ska styra på avstånd.