Arbetet med den gröna omställningen pågår globalt, inom EU och nationellt i Sverige. Många frågor som är centrala för omställningen handlar om att bygga ett samhälle som är hållbart ur ett resursperspektiv. EU:s initiativ i den europeiska gröna given (Green Deal) är en av de tydligaste och mest konkreta satsningarna. Målet är att innan 2030 minska koldioxidutsläppen med 55 procent, jämfört med 1990 års nivåer.
Sannolikt kommer det att finnas behov av och ställas krav på att mäta användning, förbrukning och produktion av olika resurser. Det kommer att ställa nya krav på mätteknik och hur den ska regleras.
– Där det kommer att finnas krav på mätning blir reglering av hur mätning ska gå till en viktig länk i kedjan, säger Mikael Schmidt, avdelningschef för reglerad mätteknik på Swedac.
Ett exempel är framtidens bensinmackar. De kommer snarare bli energistationer som erbjuder ett brett utbud av drivmedel. Allt från traditionella (bensin och diesel) till dagens och framtidens alternativa ”bränslen” (elenergi, fordonsgas och vätgas) kommer förmodligen att finnas på en energistation.
Men i nuläget det är det bara de traditionella drivmedlen som är reglerade ur ett mättekniskt perspektiv. Det finns med andra ord inga krav på energimätning när du till exempel laddar ett elfordon idag.
– Här behöver en översyn göras för en mer enhetlig syn på hur olika drivmedel ska regleras mättekniskt. Och detta är bara ett exempel. Reglerad mätteknik kommer sannolikt att ha en viktig funktion för att den gröna omställningen ska kunna genomföras på ett bra sätt, säger Mikael Schmidt.