Hoppa till innehållet
Nyheter

Framtidsspaningar 2025

När 2024 närmar sig sitt slut är det som traditionen bjuder tid för reflektion – men även för framåtblick.

Vi frågade fyra representanter för olika verksamheter – funktioner på Swedac om vad organisationen uppnått under året och vad de hoppas på under nästa år. Som en bonus delar de även med sig av sina nyårslöften. Gott nytt år!

Porträtt av Renée Hansson.
Renée Hansson, utredare på avdelningen för reglerad mätteknik.

Vilka framsteg har gjorts på Swedac under 2024?
Ett framsteg är lanseringen av vårt kompetenscentrum som ger oss en plattform för att bättre samverka med omvärlden och säkerställa att vår verksamhet förblir både framtidssäker och relevant. Vi har också utvecklat och effektiviserat vår tillsyn genom att testa nya metoder för att avgöra vilka företag vi ska granska. Dessutom har vi inlett ett projekt med externa aktörer för att undersöka hur mätdata kan användas för att övervaka prestandan hos olika mätinstrument.

Vad har verksamheten lärt sig, enligt dig? Nämn de tre viktigaste sakerna.
Swedacs fokus på digitalisering under året har gett oss en tydligare bild av både möjligheterna och riskerna med ny teknik, inklusive AI. Våra studiebesök hos myndigheter och företag har också varit väldigt lärorika. Vårt utbyte med vår norska motsvarighet Justervesenet ledde till att vi har utvecklat en riskbaserad tillsynsmetod som vi nu testar. Dessutom har vårt internationella samarbete gett oss värdefulla insikter och nya perspektiv.

Vad hoppas du på under 2025 för Swedac?
Min förhoppning är att vi fortsätter att ha ambitionen att våga tänka nytt och med samhällsnyttan i fokus. Det gäller allt vi gör – från vår tillsyn till arbetet med våra föreskrifter och den pågående översynen av de mättekniska EU-direktiven. Vi behöver vara modiga, flexibla och lösningsorienterade för att kunna möta de utmaningar och möjligheter som ligger framför oss.

Vad kommer din nya roll innebära och vad hoppas du kunna bidra med via den under nästa år?
Jag kommer att vara med och leda OIML:s verksamhet, dess utveckling och representera organisationen i olika sammanhang. Min målsättning är att bidra till att organisationen på bästa sätt möter sina målsättningar att skapa internationellt erkända och effektiva system för kvalitetsinfrastruktur i syfte att främja internationell handel och bygga förtroende. Nästa år firar OIML 70 år och Meterkonventionen fyller 150 år så det blir ett extra fokus på dessa jubileer.

Vad har du för nyårslöfte?
Syrran och jag ska ta hand om en skog framöver. Väldigt roligt! Så mitt nyårslöfte, eller kanske mer målsättning, är att lära mig mer om skog och slutföra en kurs i hållbart skogsbruk.

Porträtt av Håkan Pettersson.
Håkan Pettersson, chef avdelningen för myndighetsutveckling och service.

Håkan Pettersson, chef avdelningen för myndighetsutveckling och service

Vilka framsteg har gjorts på Swedac under 2024?
Vi har tagit ett stort steg i att öka kunskapen, medvetenheten och möjligheterna med att utveckla vår verksamhet med hjälp av ny teknik och då inte minst AI. Vi har också påbörjat ett antal konkreta utvecklingsprojekt inom området som vi tror kommer att vara möjliga att realisera i vårt arbete under 2025.

Vad har verksamheten lärt sig, enligt dig? Nämn de tre viktigaste sakerna.
Att vi måste involvera hela organisationen i utvecklingsarbetet, att vi måste samverka och samarbeta med andra och att utvecklingen måste ske snabbt och börja i liten skala för att därefter skalas upp.

Vad hoppas du på under 2025 för Swedac?
Att vi genom vårt utvecklingsarbete ökar vår egen effektivitet och förenklar och skapar ytterligare värde för våra intressenter. Det kommer i sin tur att innebära att vi utvecklas både som medarbetare och ledare.

Vad har du för nyårslöfte?
Oj jag brukar inte ha nyårslöften. Men jag tänker fortsätta ha inställningen att det finns mycket kvar att lära sig!

Porträtt av Karoina Wikmyr.
Karolina Wikmyr, chef avdelningen för HR.

Karolina Wikmyr, chef avdelningen för HR

Vilka framsteg har gjorts på Swedac under 2024?
Ett väldigt tydligt framsteg är hela myndighetens förflyttning kopplat till digitalisering. Vi har under året höjt alla medarbetares digitala förmåga genom våra gemensamma myndighetsdagar, jätteroligt! Vi är övertygade om det är viktigt att alla har kunskap, inte bara några få.

Vad har verksamheten lärt sig, enligt dig? Nämn de tre viktigaste sakerna.
Vi har brett lagt grunderna för kunskap om AI, vi har lärt oss vikten av att samarbeta för att hitta nya möjligheter att skapa effekt i samhället och slutligen har vi blivit bättre på att vara nyfikna.

Vad hoppas du på under 2025 för Swedac?
Att vi fortsätter att utvecklas, stärker myndighetens robusthet inför kris och krig, samtidigt som vi med kraft arbetar för digitaliseringens möjligheter i ett föränderligt samhälle. Vi kommer också att fortsätta labba med myndighetens data i syfte att skapa samhällsnytta.

Vad har du för nyårslöfte?
Jag har ju inget egentligt nyårslöfte men om jag ska säga någonting så är det som vi pratat mycket om på Swedac under året; vikten av att vara mer nyfiken än rädd.

Porträtt av Stina Benderix.
Stina Benderix, avdelningschef för ackrediteringsavdelningen på Swedac.

Stina Benderix, chef avdelningen för ackreditering

Vilka framsteg har gjorts på Swedac under 2024?
Myndigheten har tagit viktiga kliv vad gäller organisationens digitala mognad och kompetens inom AI vilket är både roligt och otroligt viktigt för vår förmåga att hålla jämna steg och bidra i samhällsutvecklingen. Vår roll som nationellt ackrediteringsorgan har också genomgått en referentbedömning där vi blivit granskade av ett team bestående av representanter från andra ackrediteringsorgan inom den europeiska samarbetsorganisationen för ackrediteringsorgan, EA. Granskningen gav ett mycket bra resultat och goda samtal med kollegor om vår fina verksamhet. Vi har också arbetat mycket med att på olika sätt förenkla och förbättra för våra kunder.

Vad har verksamheten lärt sig, enligt dig? Nämnde tre viktigaste sakerna.
Att AI är här för att stanna och att vi måste vara med på tåget. Att ackrediteringssystemet som vi verkar i är både robust och känsligt samtidigt. Å ena sidan har vi ett välfungerande system med gott samarbete och gemensamma ambitioner mellan medlemsländerna. Å andra sidan vilar alltihop på att alla medlemmar faktiskt-vill-samarbeta och bidra. Jag tänker också att vi lärt oss att vi hela tiden behöver vara öppna för förändring. En av mina käpphästar är att man bör tycka mycket om sitt uppdrag men lagom mycket om sina arbetsuppgifter. Fastnar man för mycket i att ”Det är detta jag gör” så blir man både oflexibel och ineffektiv, eftersom man då enbart ser sin del och inte helheten.

Vad hoppas du på under 2025 för Swedac?
Politisk stabilitet i Europa och resten av världen så att vi kan fortsätta arbeta för goda handelsrelationer och att skapa fortsatt gynnsamma förutsättningar för svenska företag på den inre marknaden. Att vi ska kunna öka antalet tekniska experter som arbetar för oss, vi är helt beroende av dessa för att kunna utföra vårt uppdrag på bästa sätt. Samt utvecklande samtal och möten, och ett bra flöde i det dagliga arbetet för alla chefer och medarbetare.

Vad har du för nyårslöfte?
Oj, bra fråga. Jag brukar inte hålla på med sådant faktiskt. Jag är fånigt nöjd med alla delar av livet så inga ambitioner att göra någon stor förändring. Det skulle kanske vara att lära mig att gå på händer en lite längre sträcka, jag tränar mycket crossfit på fritiden och det är en ”skill” jag inte behärskar helt ännu.