Hoppa till innehållet
Nyheter

Borås välkomnade nordiskt forum för reglerad mätteknik

I slutet av augusti sammanstrålade Nordjust, ett nordiskt forum för reglerad mätteknik. Årets möte hade Swedac som värd, och man samlades i Borås för allra första gången.
– Det är ett inofficiellt sammanhang, med högt i tak. Även om vi i Norden är relativt lika kulturellt, finns det mycket som skiljer oss åt inom reglerad mätteknik, säger Hin Lau, teknisk utredare på Swedac.

Nordiska flaggor som syns nedifrån mot en blå himmel och sol.

Nordjust träffas en gång om året, och roterar mötesplats. Ett tiotal representanter ses, dels fysiskt, dels via möteslänkar och lyfter frågor som rör reglerad mätteknik. Forumet är öppet och informellt. Detta borgar för fria diskussioner och stora möjligheter till utbyte av tankar och erfarenheter – vilket också är syftet.

– Dessa möten brukar bli väldigt givande. Här får vi tillfälle att ta upp saker som inte hanteras i andra internationella fora som till exempel erfarenhetsutbyte om tillsyn och regelverk, säger Hin Lau.

tiotal personer som sitter runt ett konferensbord.
Nordjust samlade deltagare från de nordiska länderna i Borås.

På agendan denna gång fanns också frågor som berörde EU-kommissionens pågående arbete med förslag att ändra i EU-direktiven. Dessutom var laddstationer, och hur man ska hantera dem i framtiden, en punkt.

Med på mötet var representanter från de olika ländernas anmälda organ, däribland RISE, som är Sveriges representant. Deltagarna gjorde dessutom ett studiebesök på RISE, som visade hur man utför kontroll av laddstationer.

Även om de nordiska länderna kulturellt och samhälleligt sett är väldigt lika, är det förvånansvärt mycket som skiljer dem åt när det gäller reglerad mätteknik, menar Hin Lau. De olika tillvägagångssätten får under Nordjust chans att diskuteras i detalj och just erfarenhetsutbytet är en av de viktigare anledningarna till att ses.

Porträtt av Hin Lau som kollar åt sidan.
Hin Lau, teknisk utredare på Swedac.

­– Att få höra hur andra berätta om hur de arbetar i praktiken ger oss i Sverige värdefulla insikter och inspiration för vår verksamhet.

Ett annat syfte är att kroka arm i det mycket större, och ibland mer komplicerade, EU-sammanhanget.

– Man är starkare tillsammans, och om vi hittar en gemensam ingång, kanske blir det kring laddstationer och hur dessa ska regleras på ett effektivt vis, kan vi driva den ihop gentemot EU, avslutar Hin Lau.