I korthet kan man säga att kvalitetsinfrastrukturen är samhällets system för att produkter och tjänster ska ha tillräcklig kvalitet och vara säkra. Regeringsuppdraget innefattade att Swedac skulle analysera utvecklingsbehov i den svenska kvalitetsinfrastrukturen, och man skulle göra det i samråd med intressenter.
– Kvalitetsinfrastrukturen i EU och Sverige har byggts på ett antal premisser, där de grundläggande är att den ska baseras på tillit, frihandel, öppenhet för innovation och en tillräcklig kontroll att regelverk efterlevs. Kärnan i vår rapport är att dessa premisser bör upprätthållas också i ett starkt förändrat samhälle men att premisserna alltmer frångås i EU:s reglering, säger Linnea Holm, stabschef på Swedac.
Områden med utvecklingsbehov
I rapporten definieras fyra områden där Swedac anser att det finns utvecklingsbehov när det gäller att säkra en modern och effektiv kvalitetsinfrastruktur: Den snabba teknologiutvecklingen, en komplex och snabbt växande offentlig reglering, ökade krav på beredskap inför kris och krig och behovet av mer forskning och utbildning.
– Vi efterfrågar också ett brett digitalt kunskapslyft för myndigheter, inte minst för att möte genomförandet av redan beslutade AI- och cyberregleringar. Den offentliga regleringen behöver förenklas och det behövs förbättrade konsekvensanalyser inför ny EU-lagstiftning, säger Anette Arveståhl, chefsjurist på Swedac.
Ett behov av djupare analyser av hur kvalitetsinfrastrukturen ska stå stark i händelse av kris och krig nämns även i rapporten, liksom ett förslag om att som inslag i relevanta högskoleutbildningar inkludera hur kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster regleras i samhället. Det behövs också mer akademisk forskning om vilka effekter olika typer av reglering och tillsyn har, som ett stöd för den fortsatta utvecklingen av kvalitetsinfrastrukturens verktyg.
– Ett flertal intressenter, bland annat näringsliv, ackrediterade organ och företag, har bistått oss i arbetet genom samtal och svar på frågor. Jag vill rikta ett stort tack till dem för deras viktiga bidrag, avslutar Ulf Hammarström, generaldirektör på Swedac.