Hoppa till innehållet
Medarbetare

”Vi ska bli bättre på att berätta om allt som fungerar”

Swedacs uppgift är att rätta till det som inte fungerar i samhället. Men att bara lyfta fel och brister ger inte hela bilden av samhällets kvalitet. Tvärtom gynnar det dem som avsiktligt vill sprida oro.
— Jag vill att vi blir lika bra på att lyfta fram och berätta om allt det som fungerar, säger Ulf Hammarström, efter ett år som myndighetens generaldirektör.

Generaldirektör Ulf Hammarström

Från Ulf Hammarströms hörnrum på fjärde våningen skymtas strömmen av studenter som rinner ut och in genom Textilhögskolans portar. Plingandet från järnvägsövergången ljuder, en godstransport rullar genom Borås. I kvarteret intill löper huvudgatan med handel, restauranger och många av de offentliga konstverk staden på senare år gjort sig känd för.

Nog för att Swedac lämnat huvudstaden, men likafullt mitt i smeten.

— Swedac är en dåligt känd myndighet och samtidigt finns det ingen annan myndighet som på samma vis genomsyrar samhället. Som är inblandad i allt ifrån Ikeas laboratorier till LKAB:s gruvor, från dricksvatten till elmätare och bränslepumpar, säger Ulf Hammarström.

Det övergripande målet när organisationen nu i sin helhet landat i Borås är att staka ut var organisationen i en tid av förändring ska vara om tre-fyra år, främst genom att definiera hur man kan bidra med mer samhällsnytta. Att göra kvalitetsverktygen mer kända där kvalitetsutmaningar finns, till exempel på kommunal nivå, är också viktigt.

Ökad samhällsnytta

Det handlar bland annat om att Swedac efter alla kontroller myndigheten gör, som ackrediteringsorgan och tillsyns- och marknadskontrollerande myndighet, sitter på stor kunskap om var bristerna finns.

— Om man tar sjukhuslabb som exempel så granskar vi mängder av enskilda verksamheter och ser till att avvikelser rättas till, men — vi skulle också kunna lägga samman all data och få syn på var inom en bransch som bristerna finns. Är det generellt på utbildningssidan? Är det inom teknik eller något helt annat? Vi borde kunna bidra till att man jobbar strukturerat och med rätt kvalitetsproblem i respektive bransch. Det är ett sätt att skapa ökad samhällsnytta, säger han.

En annan viktig uppgift Ulf Hammarström ser är att blir bättre på att berätta om allt det som fungerar i samhället.

— Swedac har till uppgift att rätta till sådant som inte fungerar i samhället. Men om vi bara lyfter avvikelserna – vilka är färre än allt det som är rätt – kan det skapa oro och bidra till en skev bild av Sverige som gynnar de krafter som har ett intresse av att underminera Sverigebilden och beskriva ett land som inte fungerar. Lika sant som gängbrottslighet är att det finns en ofantlig massa som funkar. Det ena förminskar inte på något sätt allvaret i det andra, men båda är sanna delar av verkligheten. Jag tycker att Swedac ska visa det välfungerande lika väl som avvikelserna, säger Ulf Hammarström.

Swedac i Europa

Han kom hem sent igår natt efter ett möte i Budapest med representanter från andra europeiska länders motsvarigheter till Swedac. Middag åt han på Frankfurts flygplats. Ett slags liv Ulf Hammarström kom att vänja sig vid under de nio år han arbetade för EU med Bryssel som bas. Först som diplomatisk minister på UD, därefter som chef för industri- och marknadsdirektoratet European Defence Agency. Helt i linje med det intresse för europafrågor, försvars-, utrikes- och handelspolitik som han fördjupat sedan studierna i statskunskap och nationalekonomi.

När Ulf Hammarström 2009 flyttade tillbaka till Sverige, först som generaldirektör för Försvarsexportmyndigheten, var det med nya lärdomar om länderna i Europa. Om att det inte finns så mycket rätt och fel, utan framför allt olika synsätt. Värdefulla erfarenheter att ta med sig in i arbetet på Swedac.

Det var i juli 2018 som regeringen utsåg Ulf Hammarström till generaldirektör och chef för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll som är det formella namnet. En myndighet som då just genomförde en omlokalisering där få valde att flytta med sin arbetsgivare från Stockholm till Borås där huvudkontoret redan låg.

Kunnig organisation

Ulf Hammarström beskriver det som ”omtumlande” för vilken organisation som helst att förlora så mycket erfarenhet och kompetens som Swedac gjorde vid flytten. Men vad som framför allt slog honom när han lärde känna myndigheten var någonting annat.

— Jag ska inte säga att det förvånade mig men jag blev överväldigad av den bredd, det djup och den kompetens som finns här på Swedac. Det har varit och är fortsatt fantastiskt att möta.

Han gläds åt ett arbete som innebär att vara med i samhällsutvecklingen och att få ägna sig år sånt som är viktigt. Åt att varje dag få lära sig nya saker. Bland annat genom att titt som tätt följa med medarbetare ut på tillsyn för att ha koll på hur det fungerar och träffa medarbetarna i deras vardag.

— Jag lärt mig mycket om kvalitetsinfrastruktur. Det är ett förskräckligt ord, det här arbetet är fyllt av termer som är obegripliga, men man kan säga att jag förstått komplexiteten i det samarbete som krävs för en fungerande kvalitet och säkerhet. Och jag har lärt mig vilket gott anseende Swedac har internationellt.

Förändrad omvärld

Swedac utmanas i högsta grad av sin omvärld när globalisering, digitalisering och individualisering blir allt starkare trender.

— Omvärldsutvecklingen går otroligt fort, både teknologiskt och när det gäller marknadsbeteende. Människor idag beställer själva elektronik från Kina som går förbi alla de säkerhetskontroller som produkter i Sverige historiskt har genomgått innan de kommit ut på marknaden. Det ändrar radikalt förutsättningarna för marknadskontroll och vi måste hänga med annars blir vi irrelevanta, säger Ulf och lägger till framväxande AI, artificiell intelligens, som både en möjlighet och en utmaning.

Andra förändringar i vår omvärld är en delvis ny syn på kvalitet, exemplifierat av den marknad som vuxit fram där kvaliteten bedöms av individers upplevelser, exempelvis Airbnb, Uber och hotellbokningstjänster. Ett system som visserligen är sårbart för manipulation men som kanske fungerar tillräckligt bra för vissa ändamål.

— Folk kanske i alla fall inte hade varit beredda att betala för vad ett kvalitetssäkrat bedömningssystem skulle kosta?

Det gäller, som Ulf Hammarström säger, att vara alert och med sin tid för att förstå och hänga med i sin förnyade roll.

Hans egen bas är idag tudelad; en fot i Borås, en i lägenheten på Lidingö där hans fru har sin vardag. Möten med personer utanför myndigheten innebär vanligtvis resor, ofta till Stockholm, ibland till andra länder. Spännande och krävande.

Vad utforskar du vid sidan av ditt arbete?

— Tack och lov behöll vi den lilla gården i närheten av Ockelbo som mina föräldrar skaffade när jag var liten. Vi var på vippen att sälja den för ett antal år sedan när jag mötte en person i Bryssel som påpekade hur viktigt det är med platser som man har en förankring i – ”be careful with your roots”. Huset är den enda plats som funnits i hela mitt liv, där känner jag mig hemma och harmonisk. På senare år har jag också börjat att odla lite, det är roligt.

— Annars lyssnar jag rätt mycket på musik. Rock av det slag man är uppvuxen med om man är född på 60-talet men också opera, min fru och jag var på La Scala i Milano tidigare i höst och såg Julius Caesar. Men det kan även vara en musikföreställning med Thorsten Flinck här i Borås.

Fakta

Namn: Ulf Hammarström

Född: I Gävle 1961

Bor: I lägenhet i Borås och på Lidingö.

Familj: Maka Catharina Hammarström.

Första jobb: Agent för en australisk vingård under studietiden.

Utmärkelser: Order of Merit. ”En medalj från estniska staten som jag fick för insatser för att stödja de baltiska ländernas återuppbyggnad av statsstrukturen efter självständigheten från Sovjet.”