Hoppa till innehållet
Medarbetare

”Spännande att inte riktigt veta vad som väntar”

Den där kraften hos en nybakad student som vill hemifrån kan föra en 19-åring långt. Karl-Ingvar Everhag flyttade till Umeå och läste till jurist. Nu är han nybliven chef för enheten kvalitet och planering på Swedac.
– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där vi vet att digitaliseringen kommer att förändra mycket men vi vet inte riktigt vad eller hur. Intressant!

Porträtt av Karl-Ingvar som kollar in i kameran och ler.
Karl-Ingvar Everhag, chef för enheten kvalitet och planering på Swedac.

Vi tar det på en gång; Karl-Ingvar var namnet hans mamma använde när hon var arg och möjligen att en avlägsen dagisfröken har sagt någon gång. Annars är det Kalle som gäller. Och bortsett från ett halvår när dåvarande svärfar skadat ryggen, och det blev Kalle som skötte gården och bedrev ekologisk köttproduktion i Vedum — har han varit i statens tjänst. Sedan 1 september med uppgiften att leda arbetet på Swedacs enhet för kvalitet och planering.

– Jag håller som bäst på att lära känna verksamheten. Bredden i uppdraget är väldigt intressant; från fruktvågar, till kärnkraftverk och hissar. Det är mycket att sätta sig in i och förstå. Regelverket är komplext, säger Kalle Everhag.

Hur han hamnade där? Åren på juristprogrammet gav honom ingen solklar bild av vart han yrkesmässigt ville söka sig. Men eftersom han skulle bli pappa kort efter att ha tagit examen stod tryggt och säkert högt på önskelistan. Ett plus ett blev Transportstyrelsen i Mariestad. Som blev Försäkringskassan, i runt tio år.

– Min roll där har varierat genom åren men i stora drag har jag arbetat med den rättsliga kvaliteten hos myndighetens handläggare. Sett till att förändringar implementeras korrekt och hanterat granskning av ärenden, säger han.

Karl-Ingvar skrattar tillsammans med en kvinna som står framför honom.

När Kalle Everhag började se sig om efter nya utmaningar hade han några önskemål, utöver att arbetet skulle vara spännande och utvecklande.

– Jag ville gärna vara kvar inom staten, i någon form av chefsposition. Och helst inom en något mindre organisation.

Försäkringskassan är Sveriges tredje största myndighet (efter Polismyndigheten och Försvarsmakten) som med sina 13 000 anställda riskerar att bli en lite tungrodd verksamhet. Beslutsprocesser kan dra ut på tiden. Med tre rätt små barn var även geografi en faktor som spelade roll för Kalle Everhag när han sökte sig till Swedac i Borås.

– Likaså att det är en arbetsgivare som känns modern och exempelvis har förtroendearbetstid som regel och inte undantag, säger han.

I sin roll som chef ska han dels leda och fördela arbetet och fatta de beslut som löpande krävs för att verksamheten ska rulla på, dels blicka framåt. Digitalisering innebär som andra effektiviseringar att det sparas tid. Till vad ska den användas istället?

– I min roll ingår ett förvaltande av det offentliga, men inte enbart att förvalta det redan beslutade utan också att påverka framåt. Vad är enheten för kvalitet och planerings uppgift i framtiden? Det känns spännande att inte helt och hållet veta det, säger Kalle Everhag.

Klar-Ingvar kollar in i datorn och skrattar.

Fakta

Namn: Karl-Ingvar Everhag
Bor: På halvtid med tre barn, sex, åtta och elva år gamla, i ett hus i Vedum och på halvtid med sambo i Borås.
Gör: Chef för enheten kvalitet och planering, EKP, på Swedac.