Hoppa till innehållet
Medarbetare

”Jag trivs med att göra någonting stort i det lilla”

Från statistik om makrill till internationellt samarbete för säkra mobilladdare. Ackompanjerat av musik och körsång.
Möt Robin Lundgren, utredare på Avdelningen för juridik och handelsfrågor, Swedac.

Porträttbild på Robin Lundgren

Strax innan pandemin bröt ut påbörjades en omfattande renovering och ombyggnation av myndigheten Swedacs lokaler i centrala Borås. Kombinationen hemarbete och bygge har skapat en märklig miljö som, bortsett från receptionen, är i stort sett tömd på ordinarie personalstyrka men där det på flera våningsplan pågår förändring av en kontorsmiljö som få vet hur den kommer att användas framöver. Och när.

Robin Lundgren bor centralt och går in till jobbet någon gång i veckan.
— Det är så olika vad man trivs med men jag tycker om att arbeta på plats och ser fram emot att vi ska kunna komma tillbaks i större utsträckning, säger han.

Ståborden ser övergivna ut. De stora skärmarna gapar avstängt svarta. Även om det inte syns består gruppen för marknadskontroll på Avdelningen för juridik och handelsfrågor av tre utredare, en jurist och en koordinator. Och arbete pågår. För fullt. Gruppen har nyss förstärkts med anledning av att Swedac fått ett utökat ansvar för samordning av marknadskontroll inom EU. I uppdraget ingår att tillsammans med de 17 medlems-myndigheternas formulera en strategi som regeringskansliet så småningom ska besluta om. Målet är en större samsyn inom EU och därigenom ökad kraft bakom kraven på tillverkare och handlare.

— Först när jag kom till den här avdelningen, efter att ha gjort annat inom Swedac, insåg jag hur viktigt det är med marknadskontroll. Många tror att bara för att en produkt finns att köpa är den kontrollerad och godkänd men så är det ju inte alls, säger Robin.

För att värna hälsa, miljö, säkerhet, konsumentskydd och motverka snedvriden konkurrens mellan företag finns alltså det som kallas marknadskontroll. Ett stort antal statliga myndigheter och kommuner har, med Swedac som samordnare, ett marknadskontrollansvar. Eftersom antalet produkter på marknaden är ohemult många är det omöjligt att testa alla, utan kontrollerna sker i form av stickprov. När produkter upptäcks som inte uppfyller kraven ska ansvarig myndighet vidta de åtgärder som krävs, till exempel belägga en produkt med försäljningsförbud, kräva ett tillbakadragande av produkten från marknaden, se till att produkterna återkallas eller utfärda böter.

Robin Lundgren kollar på laddsladdar i en butik

I november 2020 publicerade Elsäkerhetsverket en rapport som visade att av 28 elprodukter beställda från stora marknadsplatser på nätet fick 26 anmärkningar. Flera av dem allvarliga, med risk för elchock och brand. Många produkter hade inte bara en utan flera anmärkningar.

Det som Robin Lundgren våren 2021 är mitt uppe i är arbetet med ett regeringsuppdrag som ska utvärdera hur samordningen mellan berörda myndigheter har fungerat och påverkats av den pågående covid-19-pandemin.
— Dels undersöker vi hur de berörda myndigheterna samarbetat under pandemin framför allt när det gäller skyddsutrustning, dels ska vi ta fram förslag på åtgärder som kan förbättra samordningen och marknadskontrollen. Det är väldigt spännande, säger han.

Robin Lundgrens väg till Swedac började 1994. Det var då hans dåvarande flickvän hittade en broschyr som informerade om att det, som arbetsmarknadsstrukturell åtgärd, gick att läsa statistik vid Högskolan i Skövde och få en ovanligt stor andel av studiemedlet som bidrag istället för lån.
Sedan Robin gått ut gymnasiet hade han jobbat på en bensinmack och som vaktmästare.
— Efter fem år insåg jag att här händer inte särskilt mycket mer. Varför inte statistik?

Han var inte ”jätteduktig” på matte men plötsligt var det sannolikhetslära, regressionsanalyser och korrelationsbegrepp för hela slanten. Och tre års studentliv. Med allt vad det innebar av att spela i kårbandet och lära känna nya människor.

Det var därefter makrillen kom in i bilden. När Robin efter examen undrade vad han skulle göra och fick en tjänst som statistiker på Fiskeriverket, myndigheten som sedan dess blivit en del av Havs- och vattenmyndigheten.
Under 13 år arbetade han med statistik bland annat över svenska fiskares fångst.
— Fantastiskt roliga år.  Inte minst det internationella samarbetet kring gemensamma insatser och landningskontroll. Och med att lära upp möjliga medlemsländer som Estland, Litauen, Montenegro och Turkiet till exempel, säger Robin.

Eller en tremånaders avstickare till Bangkok för att för FN göra en publikation om fisket i Asien.
— En otrolig erfarenhet, jag är väldigt glad över att jag fick den möjligheten, säger han.

Internationella erfarenheter Robin Lundgren idag har nytta och glädje av.

Robin Lundgren läser på en produkt

Det var kärleken som förde honom till Borås. Hur smidigt det än går med buss mellan Göteborg och Borås blev det efter ett tag lite knöligt att pendla. I samma veva sökte Swedac en verksamhetsutredare. Någon som kunde skapa statistik av noteringar och avvikelser från bedömningarna. Ett omfattande arbete som följdes av det minst lika omfattande; att göra om myndighetens avgiftsmodell.

2019 kom Robin Lundgren till Avdelningen för juridik och handelsfrågor.

Vari ligger den största utmaningen?
— Att samordna de berörda myndigheterna och skapa ett bra samarbete, så vi drar åt samma håll.

Och vad är roligast?
— Att vi befinner oss i en omställningsfas där vi bygger upp någonting nytt, med ny personal och en ny förordning som ger oss stora möjligheter att bygga upp de strukturer vi tycker krävs.

— För min egen del har jag gått från att ha en mer intern roll där jag arbetade med statistik, avgifter och att serva verksamheten – till att vara mer involverad med omvärlden vilket har givit ett helt annat perspektiv. Jag ser nyttan i det jag gör på ett helt annat sätt.

Porträttbild på Robin Lundgren

Fakta
Född: I Stockholm 1965, uppvuxen i Lerum utanför Göteborg.
Bor: I lägenhet med sin fru i centrala Borås.
Fritid: Musik! Spelar i vanliga fall (pre corona) gitarr i ett band som kör allt från pop och rock till Frank Sinatra, och sjunger i kör som har en hel del Bellman på sin repertoar. Tillbringar gärna ledig tid i husvagnen i Stocken på Orust.
Gör: Utredare på Avdelningen för juridik och handelsfrågor. Är även miljöansvarig på Swedac med uppdrag att formellt driva myndighetens miljöarbete.

Text: Marit Larsdotter
Foto: Anna Sigge