Hoppa till innehållet
Medarbetare

”I slutänden handlar det om att skapa en rättvis marknad”

Det är det utåtriktade arbetet, möjligheten att se andra verksamheter och få arbeta för en rättvis marknad som driver Mikael Calestam. Efter sex år som bedömningsledare på Swedac stortrivs han fortfarande med sitt arbete.

I Svensk Maskinprovnings (SMP) provningslabb i Umeå står Mikael Calestam och ögnar igenom en bunt papper med vant öga. Ventilationsrören från takets masonitskivor går kors och tvärs genom rummet och längs med väggarna trängs sågar, arbetsbänkar och maskiner. Vid första anblick hade man kunnat tro att vi befinner oss i en helt vanlig träslöjdsal. Om det inte hade varit för maskinen mitt i rummet – en sågskyddsrigg som gör anläggningen unik i sitt slag och som också är en av anledningarna till att Mikael är på plats i Umeå denna novembermorgon. SMP bedriver certifieringsorgans verksamhet och anläggningen i Umeå har ett av organisationens två provningslabb. Med hjälp av sågskyddsriggen provas skyddskläder för exempelvis CE-märkning.

– Där brast tyget, småskrattar Mikael och pekar demonstrativt i ett av sina papper.

Det är den andra och sista dagen på Mikaels tillsynsbesök i Umeå. Han är på plats som Swedacs bedömningsledare. Det är han som kan Swedacs olika krav som ska kontrolleras, medan de externa tekniska bedömarna som Swedac anlitar tittar på metoder och standarder som används för att prova eller verifiera. Även om Mikael inte längre arbetar direkt med de tekniska bedömningarna så gillar han att titta in och se hur saker och ting går till.

– Det är väldigt roligt att få komma ut och se andra verksamheter. Det är det absolut roligaste med mitt jobb. Antingen att man är med och tittar på när någon annan gör någon form av certifierings- eller kontrollaktivitet eller granskar verksamhetens ledningssystem, berättar Mikael.

SMP:s provningstekniker demonstrerar hur en provning i maskinen går till.

Plagget träs på ett träben som sedan monteras fast ordentligt vid riggen. Innan start går provningsteknikern igenom kravspecifikationen för provningen av produkten. Från en pulpet, på behörigt avstånd, kontrolleras och styrs sedan sågskyddsriggen. En motorsågsklinga fälls ner mot träbenet och stannar när byxbenets stoppning trasslat in sig i sågens kedja.

Mikael går igenom kravspecifikationen med SMP:s provningstekniker

Efter provsågningen utvärderas provningen och det är mycket som ska kontrolleras. Fungerade stoppningen i byxbenet? Fastnade den i kedjan och fick stopp på sågen?

Oftast har tillverkarna av skyddskläder en egen anläggning för att prova sina produkter, men ingen annan sågriggs maskin i Sverige har sådan precision som den i Umeå.

– Många tillverkare vill ha så lite stoppning som möjligt. Dels är den dyr att producera och dels vill man kunna erbjuda sina kunder tunna och lätta kläder som fungerar även på sommaren. Därför är det är viktigt med provningar, för att säkerställa att produkterna uppfyller kraven och ska kunna CE-märkas, förklarar Mikael.

Förutsättning för en rättvis marknad

Att Mikael skulle landa i rollen som bedömningsledare på Swedac är – av hans arbetslivshistoria att döma – ingen slump. Dessförinnan hade Mikael redan arbetat med kvalitetssäkring en längre tid. Först med provning på Möbelinstitutet och sedan på föregångaren till RISE, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, där han bland annat arbetade med kvalitet- och miljöledningssystem. I rollen som bedömningsledare har Mikael också fått en tydligare bild av Swedacs roll i samhället.

– Swedac ska stärka näringslivet genom att säkerställa att alla arbetar utifrån samma förutsättningar. Det handlar i slutändan om att skapa en rättvis marknad, att produkterna som kommer ur fabrikerna uppfyller kraven och är kontrollerade på samma sätt av certifieringsorganen, menar Mikael.

Två intensiva dagar

Tillsynsbesöken inleds klockan 8 på morgonen när bedömningsteamet och SMP gemensamt planerar dagen innan Mikael och de tekniska bedömarna visas runt på anläggningen. Men det är i ett konferensrum bland pappershögar och post it-lappat som Mikael spenderar större delen av tillsynsdagarna, ibland långt in på kvällen.

– Då gäller det för mig att tänka på alla kravstandarder som omfattar SMP, jag ska hitta belägg för att vi ska kunna fortsätta rekommendera ackreditering. Jag tittar också på deras ledningssystem, att rätt kompetens finns och att verksamheten styrs på ett bra sätt, förklarar Mikael.

I konferensrummet diskuterar Mikael tillsynen med de tekniska bedömarna och SMP. I slutet av tillsynsbesöket har bedömningsteamet ett möte där de berättar vad de har kommit fram till. Redan innan besöket genomförs är det bestämt vad som ska kontrolleras och bedömas och vilka kompetenser som krävs för att utföra tillsynen. Därefter sker kontinuerlig kommunikation under hela tillsynen så att allt är tydligt och inga frågetecken uppstår. Jobbet som bedömningsledare kräver därför att man är bra på att kommunicera och samarbeta. Och efter två dagars tillsynsbesök känner sig Mikael lite sliten.

– Man blir ganska mör och tom i huvudet om man säger så. Det är högt tryck och väldigt koncentrerat över de två dagarna. Men det är också det roligaste med mitt jobb. När man får träffa människor som man känner brinner för sin verksamhet och är kompetenta och duktiga på det som de håller på med. Det ger en sån respekt för dem som sitter på det kunnandet, säger Mikael.

Ikväll åker Mikael hem till Sjömarken för att ladda batterierna, men redan imorgon fortsätter hans arbete med att kvalitetssäkra Sverige.

 

Fakta

Namn: Mikael Calestam
Ålder: 57
Från: Skövde
Bor: Sjömarken utanför Borås sedan 1997
Familj: Fru och tre utflugna barn.
Gör helst på fritiden: Fysiska aktiviteter, gärna ute vid havet eller på fjällen.
Studier: Fyraårig teknisk linje och högskolestudier i miljö, teknik och juridik.