Hoppa till innehållet
Medarbetare

”Fysik var mitt favoritämne i skolan”

Han har över tio år på Swedac i ryggsäcken och kan numera titulera sig enhetschef. Det hela började dock med en fascination för fysik och metrologi.
– Fascinationen sitter i men det som ger mig energi och inspiration nu är att vägleda mina medarbetare i deras utveckling, säger Fredrik Langmead, enhetschef på Swedac.

Porträtt av Fredrik Langmead som kollar rakt in i kameran.

Ordet fysik härrör från grekiskans theoria physike som i sin tur betyder ”naturundersökning” eller ”läran om naturen”. För den unge Fredrik Langmead var ämnet fysik tidigt ett favoritämne i skolan.

– Genom fysiken kom jag via en ingenjörsutbildning in på metrologi och vad, hur och varför man mäter. Intresset och fascinationen fanns sedan kvar hos mig, och finns där än idag.

Idag är han enhetschef på Swedac, men började en gång som anställd på Statens Provningsanstalt (SP, numera RISE) och Riksmätplatsen, som på nationell nivå bland annat erbjuder kalibreringar på den högsta nivån i spårbarhetskedjan samt utvecklar mätmetoder och bedriver metrologiforskning.

– Numera är Riksmätplatsen kopplad till RISE och det var där jag utvecklade mitt intresse för mättekniken. Det var också där jag först kom i kontakt med ackreditering och Swedac: i slutet på 90-talet fick jag möjligheten att börja där som extern bedömare.

Arbete i grannlandet

Bedömningsarbetet fortsatte för Swedac under flera år, och även för några av de andra nordiska ackrediteringsorganen. Så småningom axlade Fredrik rollen som extern bedömningsledare vilket innebar att han kunde utveckla intresset och kopplingen mellan metrologin och den form av kvalitetssäkring som ackreditering innebär.

– Vi är nu framme vid 2008, och en anställning på Swedac började bli aktuell. Tyvärr blev det anställningsstopp i och med den lågkonjunktur som rådde. Då tog jag chansen att hoppa på ett annat spår, som gjorde att jag utvecklades på området.

Spåret ledde till Norsk Akkreditering, NA, i Lilleström strax utanför Oslo.

– Mina år hos NA var både lärorika och spännande, men det gjorde också att jag var borta från min familj ganska mycket. Så även om jag stortrivdes i min roll så var det något som skavde.

Tillbaka på Swedac

Pendlingen fungerade relativt bra, men när möjligheten öppnades på nytt på Swedac 2011 var Fredrik inte sen att tacka ja.

– Familjen blev väldigt glad kan jag säga! Och jag också. Det var skönt att komma hem igen.

Vilka var de största skillnaderna mellan NA och Swedac?

– På den tiden var Norsk Akkreditering fortfarande under utveckling inom många områden och vi var ett ganska litet ackrediteringsorgan, jämfört med Swedac. Där fick jag vara med att bygga upp ackrediteringssystemet från grunden, vilket var kul och gav bra erfarenheter. Swedac var vid denna tidpunkt ett av de största ackrediteringsorganen i Europa och inne i en helt annan fas i sin utveckling.

Väl hemma och väl på Swedac tog Fredriks arbetsliv rejäl fart. Han arbeta som både handläggare och bedömare inom flera av Swedacs ackrediteringsområden. Ett område som var på frammarsch där Fredrik engagerade sig var ackreditering av de anmälda organen gentemot olika produktdirektiv från EU.Sedan ett år tillbaka är han enhetschef, en post som bjuder andra möjligheter, och utmaningar. Med tjänsten följer personalansvar, och en hel del administration. Förkovring i den tekniska utvecklingen inom exempelvis metrologin har fått stå tillbaka en smula.

– Jag hoppas att jag successivt ska kunna ta igen delar av detta. Men det som ger mig energi och inspiration nu är att vägleda mina medarbetare i deras utveckling, plus att jag får chansen att vara med och införliva den riktning myndigheten ska ta i framtiden. En möjlighet inte alla får.

Fredrik sitter och pratar med en person framför sig som man inte ser i bild.

På tal om det. Hur ser du på framtiden, var är du och var är Swedac om tre år?

– Enligt mig har vi tre stora utmaningar att ta itu med under de närmaste åren:
Swedac måste anpassa sig till den stora förändring som sker i samhället idag kopplat till digitaliseringen. Vi måste också som en del i vårt arbete bidra till att skapa ett hållbart samhälle för våra framtida generationer. Vi behöver svara på frågan: vad är det för ackrediteringstjänster som kan komma att behövas för att möta samhällets behov i framtiden?  Den tredje utmaningen är vårt arbete med tillgången till rätt teknisk kompetens. Många nya områden har redan dykt upp, eller är på gång, där vi ser att Swedac kan få svårt att erbjuda ackreditering. Det har ökat vårt behov av exempelvis samverkan med andra myndigheter, högskolor och universitet i vår jakt på nya kompetenser.

– När det gäller mig själv om tre år så är jag kvar på Swedac i någon ledningsfunktion. Jag är med och skapar en arbetsplats där man vill vara, och där man ges möjlighet till ständig utveckling både som person och i sin profession.

Fakta

Namn: Fredrik Langmead
Ålder: 52
Från: Växjö
Bor: Borås
Familj: Fru och två barn
Utbildning: Byggnadsingenjör
Gör helst på fritiden: ”Jag är ganska traditionell, jag umgås mycket med familj och vänner. Vi har en sommarstuga i Falkenberg, den är familjens lilla fristad och ett ställe där vi kan landa tillsammans utan att ta med sig alla måsten som annars lätt tar över. Sen har jag sedan något år tillbaka även plockat upp mitt fiolspelande lite mera frekvent och det är något som ger mig mycket glädje.”