I likhet med flera kollegor på Swedac läste Kristina Hallman kemi på universitetet i en tid då Sverige var en världsnation när det handlade om att producera läkemedel. En roll som tagits över av framförallt länder i Asien.
– Mitt exjobb gjorde jag på Astra i Lund och kom via det sen till Astra i Södertälje innan jag doktorerade i organisk kemi på KTH i Stockholm, säger Kristina.
Hon jobbade sedan i olika chefsroller under drygt tio år på AkzoNobel i Bohus och Stenungsund, innan hon i januari 2016 landade på Swedac. Då som chef för ackrediteringsavdelningen.
Sedan studierna har Kristina Hallman successivt rört sig mot mer av ledarskap och chefsuppdrag, mer åt hälsa, miljö och säkerhet och kvalitetsfrågor snarare än djupdykningar i själva kemin. För drygt ett år sedan fick hon en ny roll på myndigheten med fokus på internationella frågor.
Vad innebär det?
– Jag ska se till att Swedacs ståndpunkter ges utrymme internationellt och att de är i linje med vårt myndighetsuppdrag. Att exempelvis påverka regelverket för ackreditering genom att svara på remisser, att rösta i olika omröstningar och vara delaktig i kommentarsrundor, säger hon.
Swedac är en av medlemmarna i EA, European co-operation for Accredition, den europeiska samarbetsorganisationen för ackrediteringsorgan för ackreditering av organ för bedömning av överensstämmelse. Ett engagemang som ger Sverige en möjlighet att påverka hur vår framtid inom ackreditering kommer att se ut.
– Vår vardag runt omkring oss utvecklas fort och som ett led i det måste också vi inom ackreditering anpassa oss. Samtidigt som vi måste försäkra oss om att de tjänster våra ackrediterade organ erbjuder lever upp till förväntningarna som olika intressenter har. Jag tänker inte minst på krav relaterade till hälsa, säkerhet och miljö, säger Kristina.
Även om vissa internationella möten i exempelvis EA och IAF, International Accreditation Forum, sedan pandemin är digitala innebär Kristina Hallmans arbete en hel del resor. Omkring tio om året; Montreal och Irland före jul, Oslo efter det och i mars Bryssel.
– Man får träffa personer på ackrediteringsorgan och myndigheter runt om i världen. Möta fler perspektiv på samma frågor, olika kulturer och få ökad förståelse för komplexiteten. Under det gångna året har jag till exempel lett en grupp som arbetar med hur EA kan förbättra sin strategiska kommunikation internt och externt. Och jag är vice ordförande för en av EA:s kommittéer. Superintressant.
Utmaningen i arbetet tycker hon bland annat handlar om att sätta sig in i och välja rätt frågor som har störst betydelse för Sverige.
– Det är såklart också en utmaning att ha ett globalt handelsperspektiv samt att ta hänsyn till, EU:s inre marknad och det svenska samhällets krav och intressen.
Vad är roligast?
– Blandningen! Alla kontakter, frågor, kraven på oss och på våra kunder, det är stimulerande att vara mitt i, säger Kristina Hallman.
Fakta
Namn: Kristina Hallman
Bor: Med man, ett hemmavarande barn (av två) och två svenska lapphundar i ett hus utanför Sandared.
Gör: Samordnar det internationella arbetet när det gäller ackreditering på Swedac.
Vid sidan av jobbet: Pandemin innebar för Kristina Hallman som för många andra upptäckten av nya intressesfärer. För henne blev det trädgård, odling och en lite ny aspekt av kemi och naturvetenskap; Engelska Austen-rosor. ”Jag gillar verkligen doften och tycker att den sorten är väldigt vackra”.