Hoppa till innehållet
Medarbetare

Från att bli granskad till att granska andra

Från Hollywood, via hästar, till livsmedelsagronom. I samhällets tjänst får Elisabeth Hirmas Karner nu användning för sin rika erfarenhet av livsmedel i alla dess former.
– Som bedömningsledare får jag glädje av alla mina tidigare roller, säger hon.

Personporträtt Elisabeth Hirmas Karner.
Elisabeth Hirmas Karner

Om man pratar om livsmedelshygien och säker mat ligger det kanske närmast till hands att tänka på kött som blivit dåligt eller sallad som har sköljts i smutsigt vatten. Men kontroll av livsmedel omfattar verkligen allt. Finns det tungmetaller i jorden där ingefäran vuxit? Hur har chilin torkats?

Elisabeth Hirmas Karner har genom åren samlat på sig erfarenhet av livsmedel ur många olika perspektiv och har en vaksam blick på allt som har med jord, djur och mat att göra.

Som bedömningsledare är hennes uppgift att säkerställa att företag som Swedac har ackrediterat, för att i sin tur certifierar aktörer inom bland annat livsmedel, gör sitt jobb enligt gällande standarder. Hennes rättesnören heter ISO 17021-1 respektive ISO 17065

– Min roll är att se till att den här kedjan funkar. Att den är tillförlitlig och till gagn för konsumenten och bidrar till säkra och bra produkter, säger Elisabeth.

Jobbet handlar mycket om att möta människor. Med nyfikenhet, respekt och ödmjukhet.

– Bedömningsledare är inte allvetare, det måste vi alltid ha med oss. Man kan lösa saker på olika sätt och ändå nå en slutsats som uppfyller kraven. Jag tycker att det är väldigt intressant att möta människor och försöka förstå; varför har den här personen, den här organisationen valt den här vägen?

– Att sen påtala brister på ett begripligt sätt är en utmaning – men en rolig utmaning. Att få bidra till deras utvecklingen, säger Elisabeth.

Vi backar bandet, till 1973.

Det där med Hollywood var snabbt avklarat. En födelseort som ser cool ut i passet. Elisabeth var sju månader när hon tillsammans med mamma och storebror landade i Björkekärr i Göteborg.

Från tio-elvaårsåldern kantades uppväxten av hästar. Av att hänga i stallet, sköta hästar och arbeta på ridläger.

– Efter gymnasiet hade jag ingen direkt idé om vad jag ville så jag åkte till Island, jobbade på gård och fick uppleva hela årscykeln på en lantgård med hästar, kor och får, berättar Elisabeth.

Hon fördjupade sig ytterligare under ett år på folkhögskola där hon gick en miljölinje och tog både jägarexamen och skoterkörkort. Och sen då?

– Jag utbildade mig till livsmedelsagronom i Uppsala och fick en bred förståelse för hela livsmedelskedjan – från jord till bord. Jag fick följa livsmedelsproduktion på nära håll och lära mig om allt från agrarhistoria till produktutveckling och livsmedelssäkerhet.

Personporträtt Elisabeth Hirmaskarner.
Elisabeth Hirmas Karner, Bedömningsledare, Swedac.

Elisabeths Hirmas Karner klev sedan ut i yrkeslivet inom livsmedelsbranschen: hon har arbetat i flera olika led och tidigare haft roller som livsmedelsinspektör, livsmedelstekniker och kvalitetsansvarig. Hon har genom sina olika roller mött mängder av olika aktörer inom livsmedelsbranschen både i Sverige och i andra länder, vilket varit väldigt givande.

– Nu sitter jag här i en ny del av kedjan! Och granskar de som förut granskade mitt arbete som kvalitetsansvarig. Det är väldigt spännande och jag ser det som en styrka att kunna se helheten. Swedac som nationellt ackrediteringsorgan gör ett otroligt viktigt arbete. Jag är glad över att få vara med och bidra till det.

– Dessutom; jag har aldrig varit på en arbetsplats med så fantastiska kollegor – och jag har ändå varit på rätt många. Så kunniga, hjälpsamma och prestigelösa!

 

Fakta

Namn: Elisabeth Hirmas Karner

Bor: Med man och två tonårsdöttrar, 15 och 17 år, i radhus i Jonsered.

Gör: Bedömningsledare inom enheten miljö och hälsa på Swedac.

Fritid: Umgås med familjen, skjutsar barn till träningar och siktar på att framöver skaffa häst igen.