Hon skrattar vid minnet och berättar att hon istället kopplade ihop sig med instruktören och tillsammans med honom helt enkelt hoppade ut ur flygplanet, störtade fritt den där svindlande halvminuten innan de vecklade ut skärmen och svävade ner genom västsvenska vårluften, för att slutligen landa på en åker.
Fallskärmshoppet var en present från kollegorna på det lilla industriföretag som var Karolina Magnusson Stenmarks förra arbetsplats. Ett bokstavligt hopp när hon efter närmare 20 år klev vidare i arbetslivet. Och in på myndigheten.
– Innan jag började här 2015 hade jag aldrig hört talas om Swedac, men insåg efterhand att jag varit i kontakt med mycket av vad Swedac gör; certifiering av ledningssystemet och kontroller av maskiner, tryckluft, portar, säger hon.
I närmare tio år har Karolina Magnusson Stenmark haft rollen som bedömningsledare och framför allt granskat ackrediterade organ, men även varit ansvarig för ackreditering av certifieringsorgan som i sin tur certifierar ledningssystem. I den rollen har hon deltagit i internationellt arbete i syfte att hålla Swedac och sina kollegor uppdaterade på vad som händer inom ackreditering i stort. I våras bytte hon roll.
– Nu är min uppgift i stället att driva kvalitetsarbetet på avdelningen för ackreditering. Till stor del handlar det om att jobba med våra processer och se till att de fungerar effektivt, följa upp vad som sker i verksamheten, ta hand om klagomål och lära av det som går fel. Jag vill skapa en miljö där det ska vara lätt att göra rätt. Jag fungerar också som ett stöd gentemot ledningsgruppen på avdelningen i dessa frågor.
När trivs du som bäst?
– Jag tycker om att vara involverad lite här och var, i projekt och arbetsgrupper där man arbetar på olika vis. Att bolla med andra, våga fråga människor som har andra utgångspunkter än jag och fånga upp idéer om hur vi kan göra saker bättre.
Karolina Magnusson växte upp med mamma och pappa i Borås, som äldst av fyra syskon, med allt vad det innebär av att gå först, men också av att det alltid finns yngre vars behov ibland går före.
En syokonsulent berättade om fyraårig teknisk linje på gymnasiet och eftersom Karolina med glädje räknade matte tyckte hon det lät som ett bra val. Efter tre av åren var det några av klasskompisarna som började på högskolan, istället för att gå det fjärde året.
– Jag fick genom dem inblick i studentlivet, som verkade avslappnat och kul, och jag kom på att jag kanske skulle plugga vidare? Den möjligheten var det ingen som direkt hade berättat om för mig tidigare, säger Karolina.
Högskolan i Borås var relativt nystartad, Karolina som ännu hette enbart Magnusson engagerade sig i kåren och stortrivdes med att plugga kemiteknik. Träffade sin blivande man som gick samma linje men hoppade av för att i stället driva bokhandel för studentlitteratur. Både mannen och hans bokhandel är fortfarande centrala i hennes liv.
När den unga kemiingenjören tagit sin examen började hon jobba på ett företag som tillverkade bland annat färg, bilvård- och rostskyddsprodukter. Först som utvecklingsingenjör på labbet, så småningom mer med miljö- och kvalitetsledningssystem och under tio år som produktionschef.
– Hur skapar man strukturer för att säkerställa att man gör rätt? Jag tycker att det är väldigt spännande. Och hur genomför man förändringar och får människor engagerade i stället för att känna sig kritiserade?
Efter två decennier på samma arbetsplats hade det definitivt blivit tid för att hoppa. Även om hon trivdes var det dags för nya utmaningar.
Vad säger du idag när någon på till exempel en middag frågar vad du arbetar med?
– Då svarar jag oftast mer övergripande, att jag arbetar med kvalitetssäkring i samhället och berättar om de mer vardagliga exemplen som hissar och bilbesiktning, säger Karolina Magnusson Stenmark.
Fakta
Namn: Karolina Magnusson Stenmark
Född: 1972 i Borås
Bor: Med make i hus i Borås, två barn som pluggar i Uppsala respektive Jönköping.
Gör: Kvalitetsledare på avdelningen för ackreditering
Bakgrund: Kemist som arbetade 20 år på ett litet industriföretag innan hon kom till Swedac.
Fritid: Skapar nytt vuxenliv sedan barnen flyttat. Går på konsert, reser gärna – med eller utan husbil.