Hoppa till innehållet
Nyheter

Så ska du agera vid misstanke om ett falskt certifikat

Nyligen har exempel på falska certifikat uppmärksammats inom området medicintekniska produkter där Läkemedelsverket är ansvarig myndighet. Eftersom problemet blir vanligare och uppträder inom olika områden vill Swedac upplysa om hur man kan kontrollera ifall ett certifikat är äkta eller inte.

Två ikoner som föreställer dokument med text, vid ena sitter det ett kryss och vid det andra en bock.

Falska certifikat är mer eller mindre vanliga beroende på vilket land och område certifikatet rör. Under pandemin var det, som Swedac då rapporterade, ett stort problem inom området personlig skyddsutrustning där det figurerade falska certifikat över hela Europa. Idag kan de dyka upp inom olika både geografiska och ämnesmässiga områden.

Till att börja med – det finns två typer av certifikat:

  • Certifikat som är utställda av ett anmält organ.
  • Certifikat som är utställda av ackrediterade certifieringsorgan.

Om du misstänker att ett certifikat är falskt agerar du lite olika beroende på vilken slags certifikat det rör.

Om det gäller certifikat utställt av ett anmält organ: Ring till det företag, ett så kallat anmält organ, som står som utfärdare på certifikatet. Eftersom bedragare sätter ut falska telefonnummer på sina certifikat, se till att leta fram utfärdarens korrekta nummer. Här är en lista över anmälda organ i Sverige och Europa.

Om det gäller certifikat utställt av ett ackrediterat certifieringsorgan: Ring till det företag, ett ackrediterat certifieringsorgan, som står som utfärdare på certifikatet. Samma sak här, se till att leta fram utfärdarens korrekta nummer. Här hittar du Swedacs ackrediterade organ

För certifikat inom ledningssystem finns ytterligare ett sätt att verifiera äktheten på ett certifikat: CertSearch. Att vara registrerad i databasen CertSearch är obligatorisk för certifieringsorgan, som där ska lägga in sina certifikat som utfärdats under ackreditering. Databasen verifierar certifikatet mot certifieringsorganets omfattning av ackrediteringen. Det kan vara till nytta exempelvis om man som företagare vill kontrollera att en leverantör man har avsikt att teckna avtal med har ett giltigt certifikat enligt ISO 9001. Det kan i en del fall vara svårt att avgöra själv eftersom det kan vara utfärdat i ett annat land, kanske skrivet på mandarin eller med kyrilliska bokstäver. Man skriver antingen in företagets namn eller certifikatets nummer – och trycker på enter. Ett ögonblick senare får man svar på om certifikatet är korrekt utfärdat.

CertSearch ökar i användning

CertSearch lanserades 2020, och har sedan dess ökat i användning, en förutsättning för att systemet ska fungera. Bakom databasen står IAF, den internationella organisationen för ackrediteringsorgan som ackrediterar certifieringsorgan och där Swedac är en av medlemmarna.

Porträtt av Karolina Magnusson Stenmark som ler.
Karolina Magnusson Stenmark, kvalitetsledare, Swedac.

– Nu deltar 5594 certifieringsorgan världen över, och runt 2,6 miljoner certifikat är uppladdade. Det är obligatoriskt för certifieringsorgan att ladda upp sina certifikat, säger Karolina Magnusson Stenmark, kvalitetsledare, Swedac.

– Användningen av databasen är ett sätt att stärka ackrediterad certifiering och skapa en spårbarhet genom hela systemet som ökar möjligheten till trygg handel. Vi hoppas att det minskar utrymmet för oseriösa aktörer eftersom det är så lätt att kolla upp.

Databasen är anpassad för sökningar efter enskilda företag eller organisationer. Det innebär att användaren inte får tillgång till fullständiga listor över certifierade företag, med hänvisning till regler för datainsamling samt IAFs oberoende och opartiskhet.