Med sig har han elva kollegor från olika europeiska ackrediteringsorgan, alla med sin expertis i ryggen och med en bestämd uppgift att utföra. Under veckan granskas Swedacs verksamhet i sömmarna, både hur det administrativa arbetet genomförs på kontoret och hur bedömningar och tillsyner sker ute i landet. Referentbedömningar, eller peer evaluations som de kallas, återkommer vart fjärde år och är kopplade till organisationen EA och till EU-förordningen 765/2008. Här stipuleras att varje medlemsstat ska ha ett icke vinstdrivande ackrediteringsorgan och att man fortlöpande ska utvärderas av andra ackrediteringsorgan inom unionen.
Emanuele Riva håller i taktpinnen i Borås i veckan och samlar teamet varje kväll för att gå igenom dagens aktiviteter.
– På ett plan är det här en organisatorisk och logistisk uppvisning. Vi behöver jobba väldigt intensivt för att få allt klart under bara en arbetsvecka. Vi för alla anteckningar i ett gemensamt dokument online, allt för att vi inte ska få för stor arbetsbörda när veckan är över, berättar han.
Olika lösningar möjliga
Och Swedacs medarbetare drar sitt strå till stacken för att få allt att löpa smärtfritt. Samtidigt sker den dagliga verksamheten precis som den brukar göra, tanken är att EA-teamet ska bevittna ”business as usual”.
– Och det är väldigt spännande. Jag har både bedömt och blivit bedömd i referentbedömningar många gånger tidigare, och det slår mig att jag lär mig något varje gång, berättar Emanuele Riva.
Han nämner som exempel en referentbedömning han var med på för några år sedan. Metoderna och tolkningen av en viss standard förvånade honom, och han noterade det i sina anteckningar.
– Men det som kan uppfattas som en avvikelse behöver inte vara mot reglerna. Det kan tvärtom vara så att det är helt rätt för just det landet. I det här fallet diskuterade vi metoden, och jag förstod hur de resonerade och hur de tolkade standarden. Alla var nöjda i slutändan.
Kräver mycket – ger mycket
Att ingå i ett utvärderingsteam faller utanpå de vanliga arbetsuppgifterna inom respektive ackrediteringsorgan. Emanuele Riva och teammedlemmarna har förberett sig noggrant före besöket.
– Det är intensivt men väldigt roligt. Jag ser det som kompetensutveckling, det är verkligen en ynnest att få insyn och tillfälle till utbyte med kollegor i andra länder. Tanken i förlängningen är att vi alla tillsammans ska underlätta för handel och gods inom unionen, och ackrediteringens språk via standarder är fantastiskt, säger han.
Sammanställning och beslut
När all dokumentation har samlats in och diskussioner och kanske eventuella klargöranden noterats, åker teamet hem igen. Nu väntar en period då allt ska sammanställas och formellt rapporteras till Swedac. Efter att Swedac åtgärdat eventuella avvikelser och svarat på utestående frågor fattas ett slutgiltigt beslut inom EA angående Swedacs MLA-status (MLA står för Multilateral Agreement och är ett multilateralt avtal)
– Ingen är ute efter att peka ut någon, det här är – märk väl – en peer evaluation. Framför allt är det möjlighet att få till meningsfulla diskussioner och prata om olika typer av lösningar, avslutar Emanuele Riva.
Peer evaluation – steg för steg
- Varje medlem i EA åtar sig att genomgå en referentbedömning – en peer evaluation – vart fjärde år. Referentbedömningen är en bärande del i de multilaterala avtal som reglerar hur ackreditering hanteras i Europa och i förlängningen globalt.
- Ett oberoende team på ca 10–12 personer från andra medlemsstater utvärderar medlemmen på plats under cirka en veckas tid. Allt från ledningssystem, verksamhetsplaner till tillsynsrutiner och efterlevnad av förordningar bedöms.
- I slutet av veckan hålls ett slutmöte, då man får tillfälle att diskutera eller klargöra oklarheter som teamet noterat.
- Utvärderingsteamet skickar därefter en rapport till Swedac, som får chans att åtgärda eventuella avvikelser.
- Sedan går rapporten till EA:s Multilateral Agreement Council, MAC (kommitté för MLA) som utser en så kallade task force, som tittar på hur hela processen, utvärderar och föredrar för MAC som därefter beslutar om Swedacs fortsatta MLA-status.
Fakta MLA
- MLA står för Multilateral Agreement och är ett multilateralt avtal. EA har MLA för sina medlemmar och de globala organisationerna IAF och ILAC har sina motsvarigheter på internationell nivå.
- MLA-avtal tecknas för olika standarder och en medlem blir godkänd av EA och får MLA-status. Vid ett godkännande tecknas ett så kallat signatär-avtal.
- Avtalen medför att organ som är ackrediterade av Swedac även kan använda kvalitetsstämpeln utanför landets gränser.
Läs mer om EA MLA här: The EA MLA
Läs mer om IAF MLA här: About IAF MLA
Läs mer om ILAC MRA här: ILAC MRA and Signatories