Hoppa till innehållet
Nyheter

Giftiga ämnen i importerade varor – att tänka på som konsument

Med jämna mellanrum nås vi av rapporter om skyhöga halter av kemikalier i importerade produkter. Marknadskontroll handlar om att skydda konsumenter och att samordna den är en av Swedacs uppgifter.

Några av Sveriges just nu mest nedladdade appar är de kinesiska shoppingssajterna Temu och Shein som lockar med extremt billiga produkter och fri frakt. Nya undersökningar gjorda av myndigheter i Sydkorea, av plattformarna Shein, Temu och Aliexpress, visar att många produkter innehåller förbjudna gifter. Exempelvis upptäcktes skor med över 200 gånger högre halter av hormonstörande ftalater än vad som är tillåtet.

När du handlar inom EU finns det lagar och regler som skyddar dig som konsument. Varor som säljs i Sverige och inom EU har höga krav på sig att de ska vara säkra att använda. Alla företag inom EU måste följa den lagstiftning som gäller, även om företaget importerar varor från länder utanför EU. Men med näthandel från hela världen ökar kraven på dig som konsument att ta eget ansvar.

Som privatperson blir du, om du till exempel handlar direkt från e-handelsplattformar utanför EU, själv importör och därmed ansvarig för att varorna inte är farliga för hälsa och miljö samt att de är rätt märkta.

Porträtt av Viktoria Lindberg Martinell.
Viktoria Lindberg Martinell, Swedac.

Viktoria Lindberg Martinell jobbar med samordning av marknadskontroll.

Hur ser det ut med produktsäkerhet via e-handel idag?

– Det beror lite på var man handlar sina produkter. Vanliga webbutiker har bättre koll på de regler som finns. När det kommer till marknadsplatser eller e-handelsplattformar ser det inte lika bra ut. Där finns många produkter som är bristfälliga och som inte lever upp till kraven. Det kommer många nya regler som man måste ha koll på, och där är information och kommunikation från oss som myndighet viktigt, säger hon.

Marknadskontrollrådet arbetar för att stoppa farliga produkter

I Sverige har ett stort antal statliga och kommunala myndigheter ett marknadskontrollansvar och Swedac ansvarar för samordningen. Marknadskontrollrådet består av 17 myndigheter som arbetar för att säkerställa hälsa, säkerhet, miljö, konsumentskydd och att motverka snedvriden konkurrens mellan företag. I Marknadskontrollrådet ingår bland annat Kemikalieinspektionen, Konsumentverket och Elsäkerhetsverket.

Marknadskontrollrådet träffas fyra-fem gånger per år, men den största delen av verksamheten sker löpande. Arbetet består i hög utsträckning av informations- och erfarenhetsutbyte mellan myndigheter och utveckling av metoder för att effektivisera marknadskontrollen.

För dig som handlar på nätet – handla säkert!

Några av ämnena som hittats

Kemikalieinspektionen har funnit flera olika giftiga ämnen bland produkter från både Shein och Temu, bland annat dessa:

Ftalater: En grupp ämnen där alla inte är skadliga. Vid stickprov har man bland annat funnit ftalaterna DBP och DIBP som kan påverka reproduktionsförmågan.

Bly: Ett giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan exempelvis skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.

Kadmium: Giftigt för miljön och hälsan och kan ge benskörhet, njurskador och cancer.

Källa: Kemikalieinspektionen/TT