Hoppa till innehållet
Nyheter

”Jobbet passar den som gillar när det blir rätt”

Efter att ha tagit studenten hemma i Småland reste han runt i sitt forna hemland Colombia.
– Där upplevde jag ofta att det fanns en baktanke med varför människor agerade på ett visst sätt. En misstänksamhet till följd av ogynnsamma förutsättningar i livet, säger Samuel Pena Hernandez, inspektör vid Swedac.
Idag arbetar han för att stärka tilliten - till vågar och ädelmetall - och i förlängningen till samhället i stort.

Samuel Pena Hernandez kollar in i kameran och ler.

Tillit till andra människor brukar liknas vid ett samhälles sammanhållande kitt. Länder med hög tillit kännetecknas av en stabil demokrati, stark ekonomi, god folkhälsa, låg korruption, låg brottslighet och en hög nivå av jämlikhet och jämställdhet. När exempelvis SOM-institutet vid Göteborgs Universitet regelbundet mäter det svenska folkets upplevda tillit till staten, massmedia och medmänniskor kommer vi mycket högt ur ett internationellt perspektiv. Även om siffrorna har dalat något på senare år och det är stora lokala variationer är den sammanlagda tilliten ändå fortsatt stark.

Samuel Pena Hernandez är glad över att vara en kugge i tillitsmaskineriet.
– Jag jobbar som inspektör vilket innebär att jag tillsynar exempelvis vågar så att konsumenterna ska kunna lita på att de får vad de betalar för. Swedac åker ut i butiker och i torghandel och tillsynar att vågar är kontrollerade enligt regelverket. Men just nu är det främst mätning av villaolja och sopbilsvågar som jag arbetar med, säger Samuel.

Läs hela porträttet här.