Tillit till andra människor brukar liknas vid ett samhälles sammanhållande kitt. Länder med hög tillit kännetecknas av en stabil demokrati, stark ekonomi, god folkhälsa, låg korruption, låg brottslighet och en hög nivå av jämlikhet och jämställdhet. När exempelvis SOM-institutet vid Göteborgs Universitet regelbundet mäter det svenska folkets upplevda tillit till staten, massmedia och medmänniskor kommer vi mycket högt ur ett internationellt perspektiv. Även om siffrorna har dalat något på senare år och det är stora lokala variationer är den sammanlagda tilliten ändå fortsatt stark.
Samuel Pena Hernandez är glad över att vara en kugge i tillitsmaskineriet.
– Jag jobbar som inspektör vilket innebär att jag tillsynar exempelvis vågar så att konsumenterna ska kunna lita på att de får vad de betalar för. Swedac åker ut i butiker och i torghandel och tillsynar att vågar är kontrollerade enligt regelverket. Men just nu är det främst mätning av villaolja och sopbilsvågar som jag arbetar med, säger Samuel.
Eftersom det inte går att kontrollera varenda sopbils våg för att försäkra sig om att den är kontrollerad och rätt märkt enligt gällande regler har Samuel Pena Hernandez och hans kollegor på Avdelningen för reglerad mätteknik, ARM, skapat en riskmodell. En enkät med frågor till företag som hämtar sopor, som ger en föraning om var det är störst risk för avvikelser. Utifrån de svaren gör Swedac sedan stickprov, för att tillsyna om vågarna är kontrollerade med rätt intervall och märkta till exempel.
Ingenting Samuel Pena Hernandez direkt kunde föreställa sig när han flyttade till Stockholm för att börja läsa till högskoleingenjör på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.
– Jag hade nog ingen tydlig bild av mitt framtida jobb men i slutet av utbildningen såg jag en annons för den här tjänsten och tyckte det lät spännande. När jag sökte jobbet hade jag dock två kurser kvar och det var ett krav från Swedac att jag hade komplett examen innan de eventuellt skulle kunna erbjuda mig tjänsten, säger han.
Alltså fick han beta av linjär algebra respektive stål- och träkonstruktion innan han flyttade söderut. I februari 2023 landade Samuel Pena Hernandez på Swedac och kunde påbörja processen att lära sig ett nytt jobb.
Vad har du lärt dig sedan dess?
– Massor! Bland annat hur viktigt det är med opartiskhet och andra saker som handlar om att jobba för staten. Jag har sett hur otroligt strängt det är vad skattepengarna får användas till.
Roligast med jobbet som inspektör tycker han är detsamma som det svåraste; hur han och hans kollegor på avdelningen kan digitalisera och implementera AI i verksamheten.
– Det är verkligen en utmaning; väldigt svårt men roligt!
Vem passar för jobbet som inspektör?
– Jag skulle säga den som gillar när det blir rätt, som är lugn och saklig, strukturerad, noggrann och tycker om att göra gott för samhället, den kommer att trivas, säger Samuel Pena Hernandez.
Fakta
Namn: Samuel Pena Hernandez
Bor: I en tvåa i Sjöbo.
Gör: Är sedan februari 2023 inspektör på Swedac.
Vid sidan av jobbet: Tränar, och är tränare för ungdomar i, bågskytte.