Deltagarna vid den årliga konferensen kan vara exempelvis labbtekniker, biomedicinska analytiker, kemister eller kvalitetsansvariga. Vid årets upplaga deltog runt 70 personer på plats och ytterligare ett 30-tal tog del av programmet digitalt.
På agendan stod föreläsningar på teman som Digitalisering, AI, automation och framtidens arbetssätt, Minskad miljöpåverkan från laboratorium och Hur lyckas vi attrahera och behålla rätt kompetens?
Elisabeth Hallin-Bergvall berättade om hur Swedac arbetar vid ackreditering.
– Vad det innebär att vara ackrediterad och hur en bedömning går till. Jag pratade också en hel del om tolkningar och begrepp relaterade till de båda standarderna ISO/IEC 17025 och ISO 15189, säger hon.
Eftersom Swedac har ett ständigt behov av tekniska bedömare inom olika områden passade hon på att även berätta om vad det uppdraget innebär, om sekretess och om andra frågor specifika för att vara extern bedömare.
– Det är bland annat en väg till värdefull kompetenshöjning och ett sätt att hålla sig uppdaterad i sin bransch, säger Elisabeth.
Utöver möjligheten att nå ut i rätt sammanhang för att rekrytera bedömare är de årliga Labbdagarna en sammankomst som ger energi och kunskap för alla inom området.
– För Swedac är Labbdagarna en strålande möjlighet att träffa väl insatta personer från laboratoriebranschen, dels de som jobbar inom ackrediterade verksamheter, dels de som funderar på att bli ackrediterade, säger Elisabeth Hallin-Bergvall.
Labbdagarna arrangeras av utbildningsföretaget SIFU.