Det var i slutet av pandemin hon fick nog; att bo i Stockholm med två små barn utan att känna någon som kunde hjälpa till blev för slitsamt. Idag är Huskvarna familjens hemma. Barnens mormor bor inom gångavstånd. Den tidigare dagliga pendlingen med tunnelbana är bytt mot drygt en timmes bilkörning till och från Borås, två dagar i veckan. Övriga dagar arbetar hon hemifrån.
Efter 13 år på Folkhälsomyndigheten började Elisabeth Hallin-Bergvall i augusti 2022 på Swedac i rollen som chef för Miljö och Hälsa.
– Jag jobbar med kvalitet och tillit. Tillsammans med mina 14 medarbetare säkerställer vi hög kvalitet hos laboratorier inom området miljö och medicin. Det gör vi genom tillsyn där vi visar på förbättringsmöjligheter, vilket i sin tur leder till ökat tillit säger hon.
Kompetenta medarbetare
Tillsyn utgör en av hörnpelarna i Swedacs verksamhet. Varje aktör som är ackrediterad av Swedac kontrolleras mellan var 12:e och var 16:e månad för att ackrediteringen ska vara fortsatt giltig. När det gäller exempelvis mikrobiologiska laboratorier eller analyser inom hälso- och sjukvården görs denna tillsyn av gänget på Miljö och Hälsa som alla är bedömningsledare.
Liksom för övriga avdelningschefer ingår i Elisabeth Hallin-Bergvalls jobb också en hel del ledningsgruppsarbete på ackrediteringsavdelningen.
– Vad som är roligast? Medarbetarna! Utan tvekan. Jag har så oerhört kompetenta, ansvarstagande och självgående medarbetare, de är fantastiska, säger hon.
Även de sista sex åren på sitt tidigare jobb hade Elisabeth en chefsroll och tycker att det är spännande.
– Jag trivs med att se människor växa och blir oerhört stolt. Jag gillar att kunna påverka det som går att påverka och att överlag göra saker så bra jag kan, säger Elisabeth.
En utmaning i nuvarande uppdraget är att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen, hos Swedac, men också hos Swedacs kunder, som inte ska behöva stöta på patrull när de önskar ackreditera sig på grund av att myndigheten inte har hängt med.
Den andra stora utmaningen är att hitta tekniska bedömare. Det är den kategori externa medarbetare med specifik expertis som bistår bedömningsledarna vid tillsyn. De har vanligtvis andra jobb som de vid några tillfällen om året lämnar för att dela med sig av sin kunskap.
– Jag tycker verkligen att det verkar vara ett superkul jobb att vara teknisk bedömare. Det skulle jag gärna varit om jag jobbat på till exempel ett laboratorium, säger Elisabeth.
Läkemedelsbranschen som försvann
Redan när hon valde naturvetenskapligt gymnasieprogram hade hon en idé om biologi. När hon därefter läste medicinsk biologi på Linköpings universitet var det i en tid när ”alla fick höra att läkemedelsbranschen skulle behöva oss”.
– Så det var nog vad jag såg framför mig. Och jag tyckte det var grymt spännande hur kroppen fungerar på detaljnivå. Vad händer i en cancercell? Hur pratar den med andra celler?
Det var bara det att när Elisabeth och hennes kurskamrater tog examen hade läkemedelsjättarna just lämnat Sverige. Elisabeth gjorde det samma. I Oregon, USA, gick hon ett ettårigt forskningsförberedande program. Som fick henne att inse exakt hur mycket pannben du behöver ha för att ”orka hålla på”.
– Att den där fosforyleringen i den där aminosyran i proteiner som påverkar diabetes eventuellt, alltså EVENTUELLT, kan ha en påverkan på någonting om 15 år… Jag gillar att kunna se mer direkta resultat av mitt jobb.
Det var naturligtvis mycket som var nytt när Elisabeth Hallin-Bergvall kom till Swedac men det var också mycket som var bekant.
– Jag kan absolut inte allt om rökgasanalyser eller transfusionsmedicin men jag kände mig direkt hemma för jag har tidigare erfarenhet från både miljö och medicinområdet. Jag förstår när medarbetarna pratar om sina uppdrag och jag har i många år mött representanter från Swedac som kommit för att göra tillsyner i vårt laboratorium på mitt förra jobb. Det är ett oerhört viktigt jobb för att trygga tilliten i samhället, säger Elisabeth Hallin-Bergvall.
Fakta
Namn: Elisabeth Hallin-Bergvall
Titel: Enhetschef för Miljö och Hälsa på Swedac.
Bor: Med man och två barn, två och fem år gamla, i ett hus i utkanten av Huskvarna.
Gör helst på fritiden: Umgås med familjen, påta i trädgården, träna och läsa böcker.