Hoppa till innehållet
Nyheter

Världsackrediteringsdagen 2023

Världsackrediteringsdagen är ett globalt initiativ för att uppmärksamma hur ackreditering skapar trygghet i vardagen.
– Vi vill ha pålitliga system och hjälpa konsumenterna att navigera, säger Stina Benderix, chef för Avdelningen för ackreditering, Swedac.

Bild med texten: 9 juni 2023 - världsackrediteringsdagen - #WAD2023
Bild med texten: 9 juni 2023 - världsackrediteringsdagen #WAD2023

I mer än 100 länder runt om i världen uppmärksammas denna dag som 2008 initierades av de två internationella organisationerna för ackreditering;  IAF (International Accreditation Forum) och ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation). 2023 års tema är hållbarhet i ekonomisk tillväxt och miljö, med fokus på hur ackreditering stöder flera av FN:s mål för hållbar utveckling.
Sedan drygt ett halvår är Stina Benderix chef för Avdelningen för ackreditering på Swedac.
– Som smålänning brukar jag försöka hålla liv i traditionen ”fössta tossdan i mass”, om inte annat genom att skicka bild på en tårta med de orden, men vi kanske borde börja med tårta även på Världsackrediteringsdagen?

Stina Benderix
Stina Bendrix, chef för Avdelningen för ackreditering, Swedac

Varför är ackreditering viktigt?
– Poängen är att säkerställa kvalitet och tillit till systemet och verka för fri konkurrens. Vi vill ju ha högkvalitativa system som hjälper konsumenterna. De kan omöjligt vara inlästa på allt och då finns ackrediteringen i bakgrunden och skapar tillit.

Vilka är utmaningarna om man vill utvidga ackrediteringen som verktyg?
– Att hela tiden ha fokus på vad som är mål och syfte. Att vara en ackrediterad verksamhet är att ha en hög ribba, en verklig kvalitetsgaranti. Men samtidigt ska vi inte överreglera. Vi vet att många små och medelstora företag lever under en tung administrativ börda. Den ska vi inte göra ännu tyngre. Ackreditering är inte världens frälsning utan ska användas när den gör någonting bättre, annars inte.

Du är relativt ny på Swedac och chef för ackreditering, vad har överraskat dig när du nu fått koll på frågan?
– Jag kom hit från sjukvårdsvärlden och har absolut hjärtat inom statlig värdegrund men ackrediteringsvärldens detaljrikedom, hur otroligt nördigt, tekniskt och superdetaljerat det är, var någonting nytt för mig. Och bredden! Att ackreditering finns inom så vitt skilda områden. Våra medarbetare här på Swedac kan så himla mycket olika saker och det är berikande att vara omgiven av.

Vad har vår oroliga tid inneburit för ackreditering som verktyg?
– En konsekvens av det osäkra läget är att vi har ökat och förstärkt samarbetet med andra myndigheter i Sverige. Även om anledningen är tråkig är det en positiv utveckling. Hur ser vi gemensamt till att de viktigaste verksamheterna fortsätter att fungera även i kris?
– Vi är involverade i många viktiga områden som kan påverkas vid en krig- eller krissituation som exempelvis livsmedels- och dricksvattenanalys och energiförsörjning

Swedac arbetar både med frivilliga och med tvingande områden. En fråga är huruvida det finns områden som idag är frivilliga att ackreditera sig för, som kanske borde vara obligatoriskt – och tvärtom?
Stina Benderix lyfter också utmaningen med den demografiska utvecklingen i Sverige idag. Att allt färre ska försörja allt fler.
– Ser vi oss omkring i Sverige idag finns knappt en enda bransch som inte uppger att man har ett rekryteringsbehov. Polisen behöver folk, vården behöver folk, IT/techsektorn, försvaret, industrin, statliga myndigheter…. Alla behöver rekrytera. Men det finns inte tillräckligt med kvalificerad arbetskraft, och då måste vi kunna tänka kreativt och utanför boxen.

– Kanske får vi se mer av statligt samarbete? Alla kanske inte kan hålla sig med egna expertavdelningar inom exempelvis it, utan att man måste kanske faktiskt dela på den kompetensen flera myndigheter emellan, säger Stina Benderix.

Se filmen om årets tema från ILAC och IAF:

Du kan välja att stänga av eller sätta på undertexter för filmen under undertexter/textning, samt välja språk under inställningar direkt i videospelaren.