– Hälsa är en viktig del för oss alla. Våra reglerade områden används för bedömning genom att mäta olika storheter – till exempel vikt, längd, volym – som alla är viktiga för god hälsa, säger Mikael Hulander, expert på vågar vid avdelningen för reglerad mätteknik hos Swedac.
Världsmetrologidagen hålls varje år den 20 maj för att fira införandet av det internationella metersystemet 1875. Sverige var ett av de 17 länder som var med vid undertecknandet i Paris för 146 år sedan.
2021 tar sikte på de internationella måttenheternas värde för den globala hälsan under en pandemi. Internationella Byrån för Mått och Vikt (BIPM) ger några exempel där metrologi-experter världen över haft betydelse:
- Att ta fram rutiner för att testa skyddsmasker
- Skapa nya nödvändiga ventilationslösningar på sjukhusen.
- Identifiera och räkna virus i analysprover
- Mäta effektiviteten hos vaccin
Har Swedac eller Sverige gjort något framstående inom detta tema värt att lyfta upp?
– Många av våra reglerade områden används för att vi ska kunna ha god hälsa. Till exempel vid beredning av medicin och bestämning av massa vid analyser som utförs på medicinska eller farmaceutiska laboratorier och vid vägning av patienter i samband med kontroll, diagnostik eller behandling, säger Mikael Hulander.
Utöver pandemin är mätteknik på många sätt inblandad i vår vardag. Ta dricksvatten som exempel. Det är vårt viktigaste livsmedel, och det är av stor betydelse att det är av god kvalitet. Livsmedelsverket har regler om kvalitet på dricksvatten från både vattenverk och enskilda brunnar och Boverket ställer höga krav i sina byggregler, som bland annat handlar om att en byggnads installationer för tappkallvatten inte ska försämra dricksvattnet. Det här behöver ständigt mätas och kontrolleras – och då ska alla kunna lita på resultaten.
– Går man ännu längre tillbaka i tiden och inte kopplat till pandemin utan mer allmänna framsteg från Sverige kan vi ju nämna Hultafors. Fabriken mellan Borås och Göteborg som var först med en pålitlig och bärbar metod att mäta längd var man än var – ”tumstocken”, säger Mikael Hulander.