Hoppa till innehållet
Nyheter

Ny möjlighet att verifiera certifikat ger större trygghet vid internationell handel

Tack vare en ny databas finns det nu möjlighet att kontrollera om ett certifikat för ledningssystem är äkta.
— Vi hoppas att det minskar utrymmet för oseriösa aktörer eftersom det är så lätt att kolla upp, säger Peter Kronvall, kommunikationschef på Swedac.

Ikon med dator och förstoringsglas

Tänk dig att du driver ett byggföretag och vill upphandla exempelvis en leverantör av stålstommar. Du tar in offerter, väljer leverantör och ber att få se ett certifikat som visar att företaget är certifierat enligt IS09001.

— Hur ska du veta att det är äkta, giltigt och utfärdat av ett ackrediterat certifieringsorgan? Det kan vara utfärdat i ett annat land, skrivet på mandarin eller med kyrilliska bokstäver, säger Peter Kronvall.

I den nya databasen skriver man in antingen företagets namn eller certifikatets nummer – och trycker på enter. Ett ögonblick senare får användaren svar på om certifikatet är korrekt utfärdat.

— Vi ser det som en service till nyttjarna av certifikat, säger Peter Kronvall. Det är också ett sätt att stärka ackrediterad certifiering och skapa en spårbarhet genom hela systemet som ökar möjligheten till trygg handel. Det går inte längre att säga att man har certifikat man inte har.

Inom IAF, den internationella organisationen för ackrediteringsorgan som ackrediterar certifieringsorgan (och där Swedac är en av medlemmarna) har arbetet med att ta fram en databas pågått aktivt under ett par-tre år. Sedan i mitten av januari 2020 är den i bruk.

Vissa medlemsländer har redan tidigare arbetet med den här sortens databas.

Peter Kronvall, kommunikationschef på Swedac.

— Australien, Italien, Japan och Kina är exempel på länder som var tidiga och redan hade egna databaser där man kunder söka nationellt. Att deras uppgifter inlemmats i den gemensamma databasen är skälet till att det nu, efter bara en månad i bruk finns drygt 400 200 uppladdade certifikat i databasen, säger Peter Kronvall.

Proceduren är den att IAF ansvarar för att ladda upp information om vilka områden Swedac och övriga medlemsorganisationer över världen är signatärer för. Därefter är det obligatoriskt för Swedac och alla andra medlemsorganisationer att ladda upp vilka organ de ackrediterat. Sen är det möjligt, men inte obligatoriskt, för de ackrediterade organen att lägga upp vilka företag de certifierat.

— Ännu har inga svenska certifieringsorgan laddat upp några certifikat, säger Peter Kronvall som betonar att databasen är till för att kontrollera certifikats äkthet

— Det går inte att börja i andra änden och söka efter vilka företag i en specifik bransch som är certifierade utan är alltså ett sätt att stärka de ackrediterade bolagen och deras roll – samt de företag som väljer att certifiera sitt ledningssystem av ett ackrediterat certifieringsorgan, säger han.

Den nya databasen hittar du här.