Det är Sveriges Radios Ekot som frågat landets kommuner hur många gånger de hittills under 2019 uppmanat sina invånare att koka vattnet. Uppgifter från de 240 kommuner som svarade visar att det handlar om 70 tillfällen, vilket tyder på en fördubbling jämfört med förra året och den högsta siffran under en femårsperiod – om man jämför Ekots siffra med vad kommunerna tidigare rapporterat till Livsmedelsverket.
Oftast handlar det om mindre samhällen eller delar av en kommun som ombeds att koka sitt vatten. I hälften av fallen i år uppger kommunerna att orsaken varit att man konstaterat problem som exempelvis förhöjda halter av bakterier till följd av att jord trängt in i en vattentäkt. I de övriga fall där kommunerna rekommenderat invånarna att koka vattnet har det handlat om extra försiktighet i samband med bland annat vattenläckor eller reparationer av ledningar.
Det finns idag ungefär 2000 kommunala vattenverk i Sverige. Kravet på ackrediterade laboratorier för dricksvattenanalyser infördes i Sverige av Livsmedelsverket 1990.
— Vi anser självklart att det är bra med den kvalitetssäkringen man får via ackrediterade analyser, säger Christer Johansson, statsinspektör, Livsmedelsverket.