Containersäkerhet, utsläppsrätter och kontroller av livsmedelskedjan. Det är några exempel på remisser där Swedac har lämnat kommentarer under året.
– Remisslistans innehåll är lika brett som Swedacs verksamhet, säger Anette Arveståhl, avdelningschef för juridik på Swedac.
Det är hennes team som har ansvar för att hantera remisser på Swedac. Tillsammans med sakkunniga från Swedacs alla avdelningar hanteras omkring 50 remisser per år.
Hur vill du summera årets lista?
– Mängden remisser och de frågor som remisserna behandlar ser ut som förväntat. Samtidigt speglar listan över remisser vilka frågor som är aktuella på både europeisk och svensk samhällsutvecklings-nivå. Frågan om att skapa ett järnvägssystem som knyter ihop hela Europa är ett sådant exempel. Den hanteras först på EU-nivå, därefter går den till Regeringskansliet som skickar den på till remiss till oss och andra berörda myndigheter. Ett järnvägssystem som hänger ihop behöver vissa kontrollpunkter. Vagnar som rullar från Sverige ska kunna fortsätta över Öresundsbron och vidare ner i Europa utan att behöva lastas om. Den typen av frågor berör Swedacs verksamhet.
De remisser som kommer från ett departement är en myndighet skyldig att besvara. Men det förekommer också att Swedac aktivt söker rollen som remiss-instans. Berätta – varför agerar myndigheten så?
– Samhället förändras och från Swedacs håll ser vi att ackreditering som ett system för att garantera kvalitet och säkerhet kan göra nytta i fler sammanhang. Det är inte självklart att en utredare har kunskap om vad ackrediteringssystemet innebär. Då bidrar vi med den kunskapen.
Är ackreditering så okänt som verktyg för kvalitet och säkerhet?
– Både ja och nej. I många delar av samhället är ackreditering känt. Inom vissa delar av industrin till exempel, eller hos laboratorier. Det hänger ihop med att de verksamheterna har erfarenhet av ackreditering. Inom andra områden i samhället har kvalitet och säkerhet kontrollerats på andra sätt. Men vi på myndigheten ser ju att systemet kan vara till nytta på allt fler ställen. Inte minst när fler processer digitaliseras. Något som tidigare kunde kontrolleras för att det var en produkt kan nu omvandlas till en digital tjänst. Digitala tjänster kan också kontrolleras med hjälp av ackreditering.
Vilken typ av remisser tror du blir aktuella under 2020?
– Jag tror framför allt att flera remisser kommer att beröra marknadskontroll, som också är ett av Swedacs ansvarsområden. Systemet för marknadskontroll ses över på EU-nivå. Det påverkar oss i Sverige, men hur mycket och på vilket sätt återstår att se, säger Anette Arveståhl.