Josefine Larsson är en av dem som följer brexit-frågan på Swedac. I förra veckan deltog hon vid ett möte med Statsrådsberedningen, som regelbundet samlar alla myndigheter angående brexit.
Vilken aspekt av brexit handlade senaste mötet om?
Den här typen av möte har hållits regelbundet. Vid de här mötena har vi dels fått uppdaterad information om brexit från Regeringskansliet, men också rapporterat om hur brexit-frågan märks i våra respektive verksamheter. Den här gången var agendan fokuserad på hur svenska myndigheter ska agera vid en hård brexit. Just nu är risken för ett avtalslöst utträde uppenbar. Trots Storbritanniens nya lagstiftning om att Boris Johnson är skyldig att ansöka om förlängning om han inte får avtalet godkänt, så är risken för avtalslöst utträde uppenbart och förberedelserna inför detta ska fortsätta hos myndigheterna.
Vilken var den viktigaste slutsatsen från senaste mötet?
Beskedet från Regeringskansliet är att allt pekar på att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober och risken är uppenbar att de lämnar utan avtal. Ingen svensk myndighet får mycket frågor eller liknande om brexit, än. Risken är att alla frågor kommer dagen efter utträdet. Från Swedacs håll vill vi uppmana alla företag som påverkas av ackreditering och marknadskontroll att verkligen ta tag i den här frågan nu.
För företag som har kontakt med Swedac och påverkas av brexit – vilket blir nästa viktiga steg?
Vänta inte, agera nu. Förbered er så att ni vet vad som kan tänkas hända och hur ni ska agera. Ett exempel är att brittiska företag som tidigare har fungerat som anmälda organ nu förlorar den statusen. Se över hur ni ska hantera det.
Läs på, exempelvis här på Swedacs webbplats där vi har en genomgång av hur ackreditering och marknadskontroll påverkas av brexit.
Vilket blir Swedacs nästa steg?
Svenska företag ska förbereda sig på att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober, och att det blir ett avtalslöst utträde.
Skulle situationen förändras på något sätt får vi på Swedac den inputen, och ser till att sprida den via våra kanaler. Men just nu pekar allt på att vi står inför en hård brexit.