Det Östra Partnerskapet har som syfte att hjälpa partnerländerna – Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina – att bygga upp en fungerande kvalitetsinfrastruktur. En del av programmet handlar också om att fördjupa ekonomisk integration mellan partnerländerna och EU. Årets konferens ägde rum i Minsk, Vitryssland. Från Swedac deltog Amina Makboul som presenterade den svenska marknadskontrollen.
Vilka aspekter av marknadskontroll diskuterade ni under konferensen?
– Vi diskuterade utvecklingen av marknadskontroll inom EU och partnerländernas reformarbete, som syftar till att bygga upp en välfungerande och effektiv marknadskontroll. Vi berörde även Kommissionens nya riktlinjer för e-handel samt marknadskontroll av produkter inom elektromagnetisk kompatibilitet och radioutrustning.
Hur kan kunskapen om svensk marknadskontroll hjälpa partnerländerna att genomföra förändringar i kvalitetsinfrastrukturen?
– Varje partnerland måste utgå från sina nationella förutsättningar när det gäller att stärka marknadskontrollen, som utgör en del av kvalitetsinfrastrukturen. Däremot kan den svenska modellen, liksom de mekanismer vi har för samarbete mellan marknadskontroll- och tullmyndigheterna, tjäna som exempel när det gäller samordning mellan marknadskontrollmyndigheterna i partnerländerna.
I Sverige liksom i övriga EU har vi fungerande institutioner och regelverk, vilket ger goda förutsättningar för en effektiv marknadskontroll. Vissa av länderna i Östra Partnerskapet brottas dock med politisk instabilitet och icke-effektiva institutioner. Efter erfarenheter av korruption behöver de bygga upp ett förtroende för marknadskontrollen hos allmänheten och näringslivet som en del av sitt reformarbete. Vid mötet var det dock tydligt att e-handel är en gemensam utmaning för marknadskontrollmyndigheterna i såväl EU som partnerländerna.
Hur kan partnerländernas förbättrade kvalitetsinfrastruktur skapa bättre förutsättningar för handel med EU?
– En förbättrad, stärkt och fungerande kvalitetsinfrastruktur tjänar som en viktig beståndsdel för handeln, inte minst genom anpassning till EU:s regelverk och användandet av europeiska och internationella standarder. Det arbetar flera av partnerländerna med just nu. Konkret möjliggör det exempelvis att varor från inhemska företag i partnerländerna får tillträde till EU–marknaden om de uppfyller EU:s krav.
Var det en lyckad konferens, och kommer ni att delta nästa år?
– Absolut, Swedac har redan aviserat sitt deltagande till nästa panel, som blir hösten 2018. Det är viktigt att vi deltar, inte minst mot bakgrund av vår ledande roll inom EA och ILAC, men kanske främst med tanke på vårt internationella utvecklingsarbete där Swedac har lång erfarenhet av att bistå länder med att bygga upp och stärka sin kvalitetsinfrastruktur.
Klicka här för mer information om konferensen och Östra Partnerskapet.