Hoppa till innehållet
Nyheter

Ny ackreditering bidrar till att bevara biologisk mångfald och värdefull natur

Nu kan bolag bli ackrediterade för naturvärdesinventering. Ackrediteringen garanterar kompetens och kvalitet i undersökningar som gynnar biologisk mångfald och svenskt natur- och djurliv.

När ny mark ska exploateras måste en naturvärdesinventering göras, för att se till att värdefulla naturområden inte byggs bort och att biologisk mångfald bevaras. Naturvärdesinventeringen ligger sedan till grund för domar i Mark- och miljödomstolen när de tar beslut om ett område för bebyggas eller inte.

Hur naturvärdesinventeringar utförs har tidigare inte kunnat genomgå någon särskild kvalitetskontroll. Detta har nu ändrats. Bolag som utför inventeringen kan nu välja att bli ackrediterade av Swedac. Ackrediteringen säkerställer bolagets kompetens, deras oberoende ställning gentemot byggherrar samt att de följer rätt standarder.

Ackrediteringen görs enligt en standard framtagen av SIS, Swedish Standards Institute. Standarden vänder sig till exploatörer, infrastrukturbeställare och miljökonsultsföretag och till granskande myndigheter, sakägare och ideella organisationer. Kraven gäller bland annat att utföraren ska ha beprövad kunskap och erfarenhet för olika naturtyper och geografiska områden.

Genom ackrediterad naturvärdesinventering får Mark- och miljödomstolen ett rättvisande beslutsunderlag kring hur ett planerat byggområde påverkar naturen i området. Ackrediteringen innebär en ökad trygghet för inblandade parter, såväl som för Sveriges natur. Att välja ett ackrediterat bolag för naturvärdesinventering är alltså ett sätt att gynna biologisk mångfald och ta vara på känsliga naturområden.

Läs mer under ämnesområdet Naturvärdesinventering.