Hoppa till innehållet
Nyheter

Ökad tillit till varor och tjänster med ny europeisk strategi

Den 24 november beslutades det om en ny långsiktig strategi som ska bidra till ökad tillit till varor och tjänster i Europa.

– I en orolig omvärld är det allt viktigare att utveckla kvalitetsfrågor och skapa förutsättningar för ökad rörlighet av produkter och tjänster. Då får ackreditering en allt viktigare roll, säger Swedacs generaldirektör Peter Strömbäck, som har varit drivande i arbetet med att ta fram strategin.

Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, är Sveriges representant i EA, European Accreditation. Swedac har bjudit in EA till ett två dagar långt toppmöte i Borås 23–24 november.

Mötet öppnades på morgonen den 23 november av Peter Strömbäck och Oscar Stenström, statssekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde. Under mötets två dagar diskuterades en mängd olika sakfrågor, allt ifrån bilbesiktning till ackreditering av bröstcancertjänster. Totalt deltog cirka hundra personer från 36 länder.

Ny europeisk strategi antagen

Under mötets andra dag antogs en ny europeisk strategi, som syftar till att konkretisera kärnvärderingar som EA ska arbeta efter fram till och med 2025. Tillsammans vill EA:s medlemmar verka för en mer likvärdig ackreditering över hela Europa och en tätare, mer transparent dialog med EA:s intressenter. Strategin ska också vara en hjälp för att etablera effektiva rutiner och processer.

Swedacs generaldirektör Peter Strömbäck har varit projektledare för en arbetsgrupp bestående av representanter för tretton länder, som har arbetat fram strategin. Arbetet har skett i nära dialog med EA:s samtliga 36 medlemsländer.

– Vägen till en förankrad strategi går genom allt förberedelsearbete. Vi har haft en bred förankring. Det har varit en fördel att så många har varit med men det har också krävts tålamod att lägga upp arbetet, säger Peter Strömbäck. 

Tillit till ackreditering

Strategin tar fasta på tre områden. Det första området handlar om EA:s inre liv och hur man arbetar för att EA ska kunna vara en modern och välfungerande organisation. Det andra om hur man kan få ett välfungerande samarbete mellan olika intressenter inom kvalitetsinfrastrukturen och det tredje om hur man kan utforska nya områden där ackreditering kan vara till nytta.

– Målet är att många olika aktörer ska ha tillit till ackreditering. Det finns en stor potential med ackreditering. Strategin ska skapa möjligheter att gå från good till great med det europeiska ackrediteringsarbetet. Den ska göra det möjligt att anta nya utmaningar som ackrediteringsarbetet ställs inför, bland annat genom digitaliseringen, säger Peter Strömbäck.

Hans förhoppning är att strategin ska kunna lägga grunden för en modernare ackreditering; ett slags Ackreditering 2.0. Han tror och hoppas att detta är något som de ackrediterade verksamheterna på sikt ska kunna märka av, bland annat genom att tiden och kostnaderna för ackrediteringen ska kunna minska.

– I takt med att vi kan förbättra oss kan vi också erbjuda snabbare processer, till exempel med att göra vissa saker online.

Ett annat syfte med strategin är att ackrediteringsarbetet ska upplevas på samma sätt över hela Europa.

– Harmoniseringen av EA:s 36 aktörer är viktig, betonar Peter Strömbäck. 

Swedacs födelseort

När det i år för första gången är Swedacs och Sveriges tur att stå värd för EA:s toppmöte är det inte någon slump att platsen för mötet blir Borås.

– Borås är en av de orter i världen där dagens moderna ackrediteringsarbete har tagit form. Vi hade kunnat ha mötet i Stockholm istället, där har Swedac också verksamhet, men Borås är vår födelseort, säger Peter Strömbäck.

Peter Strömbäck konstaterar att omvärlden har blivit allt mer orolig sedan vi gick in i 2016 och menar att detta gör att ackreditering får en allt viktigare roll i tilliten till varor och tjänster.

– Ackreditering är redan idag till nytta för industrin och för samhället, men jag tror att man kan hitta nya områden för ackreditering. Det blir allt viktigare att utveckla tillitsfrågor i en orolig omvärld. Då kan ackreditering vara en pusselbit att lägga till.