Hoppa till innehållet
Uppdrag tillit

Mat – hur äter vi i framtiden?

Mat är inte bara något som mättar magen. Vad som läggs på tallriken speglar också vilka vi vill vara, hur vi ser på hälsa och våra traditioner. Under 2020 förändrades vårt sätt att äta – mat blev också trygghet. Vad händer med maten och hur påverkas livsmedelsbranschen av vår nya jakt på trygghet?

Så arbetar Swedac med frågor som rör livsmedel:
Swedacs arbete har betydelse för hur kvaliteten på livsmedel kontrolleras. Via länkarna kan du läsa mer om det arbetet.

Dricksvattenanalys
Svenskt dricksvatten analyseras av ackrediterade laboratorier. Livsmedelsverket är föreskrivande myndighet för dricksvattenkontroll och Swedac ackrediterar de laboratorier som analyserar vattnet.

Livsmedelsanalys
På samma sätt som vatten ska vara säkert att dricka, ska den mat som köps i affären eller äts på restaurang, vara trygg.
Inom den offentliga livsmedelskontrollen i Sverige ska analyser utföras av ackrediterade laboratorier. Swedac ackrediterar laboratorierna.

Livsmedel
Svenska livsmedelsproducenter kan välja att certifiera sina produkter, som ett sätt att exempelvis möta konsumentkrav. Sigill och KRAV är två exempel på certifikat inom livsmedelsbranschen.
Swedac ackrediterar de företag som kontrollerar certifierade livsmedelsproducenter.

Ledningssystem för livsmedelssäkerhet
I takt med att livsmedelsproduktion har blivit allt mer global finns ett ökat behov av ledningssystem för livsmedelssäkerhet. Swedac ackrediterar företag som certifierar ledningssystem för livsmedelssäkerhet.

Swedac Magasin

Arkiv fram till sista numret 2018.