Den 27 oktober reser jag till Vancouver för att delta i det årliga mötet med ILAC och IAF som börjar imorgon och avslutas den 30 oktober. Swedacs vice generaldirektör Merih Malmqvist Nilsson har som ordförande för ILAC en viktig roll i att leda arbetet på plats. På agendan finns bland annat diskussioner för hur man skall positionera sig och vilka strategiska områden man skall agera i inom de kommande 3 åren och acceptans av nya signatärer till de avtal om ömsesidigt erkännande av provning, certifiering och kontroll som genomförs under ackreditering (s k MLA avtal).
Båda dessa ämnen innebär att en större del av världskartan täcks med möjlighet till rättvis frihandel och hållbar samhällsutveckling. Det är mycket viktigt att ILAC och IAF behåller och utvecklar sin position i relation till WTO, FN, UNIDO, ISO och globala branschorganisationer för att frihandel skall kunna ske på rättvisa villkor för alla ekonomiska aktörer, inte minst ekonomier under utveckling.
Ackrediteringens roll har en stor relevans i realiseringen av Agenda 2030. Rättvis frihandel genom gemensamma krav på produkter och tjänster är grunden för ekonomiskt oberoende och, i sin förlängning, för att utrota fattigdom och skapa förutsättningar för fred.
Grunden för ett fungerande samhälle är att man kan känna tillit. Vissa saker måste man kunna ta för självklara. Särskilt när förändringens vindar blåser måste man kunna lita på att det grundläggande finns på plats; för en fungerande vardag, för ett konkurrenskraftigt näringsliv, för innovation och utveckling och för en handel med omvärlden.
Den kravkedjan som utgör plattformen för ett fungerande frihandelssystem i världen startar med WTOs TBT-avtal som är de överenskommelser som är basen för arbetet med eliminering av tekniska handelshinder. Här finns också grunden för ackreditering och dess existensberättigande.
Ackrediteringsorganen i världen är organiserade under två globala organisationer ILAC och IAF. ILAC och IAF säkerställer att alla ackrediteringsorgan arbetar på ett likvärdigt sätt och genom att granska de nationella ackrediteringsorganen lägger man grunden för avtal om ömsesidigt erkännande av provning, certifiering och kontroll som genomförs under ackreditering. Dessa avtal om ömsesidighet gör att en produkt som är provad eller certifierad i ett land inte behöver provas och certifieras igen i andra länder där den skall marknadsföras. ”Tested and certified once, accepted everywhere”! Tillverkarna slipper onödiga kostnader och kan få sina nya produkter på marknaden utan onödiga väntetider för flera provningar och certifieringar.
Swedac är signatär till alla internationella avtal om ömsesidigt erkännande av provningar, certifieringar och kontroller. Det är tack vare dessa avtal som vi kan bereda väg för svenska produkter att fritt cirkulera på världsmarknaden och det är våra kollegor i andra länder som ser till att vi kan ha tillit till produkter från deras länder.
Peter Strömbäck